Orbán Viktor: zéró toleranciát hirdetünk az antiszemitizmus ellen

Hírösszefoglaló 2017. július 18., 17:45

Magyarország zéró toleranciát hirdet az antiszemitizmussal szemben – jelentette ki kedden Orbán Viktor magyar miniszterelnök Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel közös budapesti sajtótájékoztatóján.

Fotó: MTI

Egyben hangsúlyozta: Magyarország bűnt követett el, amikor a második világháborúban nem védte meg zsidó állampolgárait. Orbán Viktor azt is kiemelte: az izraeli miniszterelnök magyarországi látogatása – amelyre harminc éve nem került sor – új fejezetet nyit a két ország kapcsolatában, olyan együttműködés alapja, amely a jövőről szól.

A kormányfő köszönetét fejezte ki Izraelnek, amiért hozzájárul Európa biztonságához, és

egyetértett az izraeli miniszterelnökkel abban is, hogy határozott politikát kell folytatni az erősödő antiszemitizmus megfékezése érdekében.

Elismerjük Izrael jogát az önvédelemre – jelentette ki Orbán Viktor, hozzátéve: Magyarország is elvárja, hogy elismerjék jogát erre, jelenleg ugyanis az országnak vitái vannak amiatt, hogy nem akar kevert népességet, nem akar engedni a külső befolyásnak – emlékeztetett. Magyarország nem kíván változtatni etnikai összetételén, még ha be is kell ismernünk, hogy nem vagyunk tökéletesek – jegyezte meg a miniszterelnök.

A magyar kormányfő elmondta: a találkozón mindkét vezető kifejtette országa tiszteletét a másik ország iránt és célnak nevezték a két ország jó kapcsolatának hosszú távú megalapozását.
Rámutatott: Magyarországon jelentős zsidó kisebbség él, biztonságukat pedig a magyar állam teljes mértékben garantálja.

A zsidó életnek ma reneszánsza van Magyarországon

– folytatta Orbán Viktor –, amelyre büszkén tekint az ország, hiszen az komoly hozzájárulás a magyar nemzet közös teljesítményéhez.

Fotó: MTI

Orbán Viktor kívánatosnak nevezte a történelmi visszatekintést is a találkozó keretében, hangsúlyozva: mivel Magyarország mögött nehéz történelem áll, nyilvánvalóvá kell tenni, hogy hibát, sőt bűnt követett el azzal, hogy a zsidó közösség védelme helyett a nácikkal kollaborált. Ez soha nem fordulhat elő – szögezte le a kormányfő, aki hangsúlyozta azt is: Magyarország kötelessége megvédeni minden állampolgárát.

Szavait Orbán Viktor úgy zárta:

Izraeltől azt tanulhatjuk meg, hogy amiért nem harcolunk meg, azt elveszítjük,

és reményét fejezte ki, hogy a modern korszaknak ezt a vastörvényét egyre több honfitársunk érti meg.

Netanjahu kifejtette: Izrael és Magyarország a múlttal tisztában van, de a jövőbe tekint, és az ilyen országoké a jövő. Kiemelte: a találkozón megvitatták azokat az aggályokat, amelyeket a helyi zsidó közösség felvetett, és

nagyon fontosnak nevezte azokat a szavakat, amelyeket Orbán Viktor most ezzel kapcsolatban mondott.

Benjámin Netanjahu üdvözölte azt is, hogy Magyarország kiáll Izrael mellett a nemzetközi fórumokon, és ezzel "nemcsak Izrael, hanem az igazság mellé is áll”. Emellett Magyarország élharcosa azon államok közösségének, amelyek fellépnek az újfajta antiszemitizmus, a modern zsidó állam "delegitimációja" ellen – vélekedett.