Hét honosított játékossal erősít Románia hokiválogatottja, köztük Nyerges Lajossal

Páva Adorján 2017. július 18., 14:51

Hét honosított játékos segítségével próbál előrébb lépni Románia férfi jégkorong-válogatottja, a külföldi származású hokisok hétfőn tették le az állampolgársági esküt.

Nyerges Lajos (előtérben) a jövőben Románia válogatottját erősítheti

Egyikük Budapesten született: a 32 éves, korosztályos magyar válogatott Nyerges Lajos 2009-ben került a román bajnokságba a Brassói Corona játékosaként, ahol két idényt töltött, az elmúlt négy szezonban pedig a Progymet erősítette.

Gyergyószentmiklósi csapattársai közül szintén román állampolgár lett az ukrán Pavlo Borisenko és Vitali Kiricenko, akárcsak utóbbiak Brassóban játszó honfitársai, Evgeni Emelianenko és Denis Zabludovski. A szlovák Patrick Polc kapus szintén a Cenk alatti város együttesében hokizik, míg az ukrán Anton Butocinov a Steaua sportolója.

A hét honosított hokis egyaránt 30 év felett jár,

de a román szakszövetség (FRHG) biztos benne, hogy nagy hasznára lesznek a válogatottnak: alapemberként számítanak rájuk. Ugyanakkor a jövőben klubcsapatuk is hazai játékosként foglalkoztathatja őket.

Az FRHG már bő egy éve kezdeményezte honosításukat, ám tavaly ősszel arra panaszkodtak, hogy elakadt a folyamat a sportminisztériumnál. Viszont

az új kormány felkarolta kezdeményezésüket, és idén tavasszal gyorsított eljárással elfogadta kérelmüket.

Erre lehetőséget nyújtanak a vonatkozó törvények, amelyek szerint azok a külföldi állampolgárok, akik „jelentősen hozzájárulnak a román kultúra, civilizáció és szellemiség népszerűsítéséhez”, könnyített honosítási eljárás révén megkaphatják a román állampolgárságot.

Fotó: FRHG

A hétfői eskütételen Marius Dunca ifjúsági és sportminiszter köszöntötte a hét jégkorongozót, egyúttal arra emlékeztetve őket, hogy a román állampolgárság felelősséggel is jár.

Drága románok, gratulálok a román állampolgárság megszerzéséhez, amely egyúttal kötelez is.

Sok sikert kívánok az eljövendő megmérettetésekben, büszke vagyok rátok. Remélem, hogy sűrűn halljuk majd felcsendülni a román himnuszt” – fogalmazott a tárcavezető a News.ro hírügynökség tájékoztatása szerint.

A hét új hokis „érkezésével” kiéleződik a versenyhelyzet Románia felnőtt válogatottjánál, amelyben eddig túlnyomórészt székely hokisok kaptak helyet: a divízió I/B-be (a harmadosztályba) idén visszajutott csapat 23 fős keretében 17-en voltak székelyföldi magyarok.