A legfelsőbb bíróság előtt Traian Băsescu és Elena Udrea

Hírösszefoglaló 2017. július 18., 10:53

A legfelsőbb bíróságon hallgatják ki kedden Elena Udreát és Ioana Băsescut a 2009-es államelnök-választási kampány finanszírozásának ügyében. Udrea nem érti, miért nem hagyhatja el az országot.

Elena Udrea és Ioana Băsescu az ellenük elrendelt hatósági felügyeletről szóló döntést óvták meg. A bíróság előtt Udrea kijelentette: nem érti, miért nem hagyhatja el két és fél éve az országot. Arról azonban nem beszélt, hogy miért szeretne külföldre utazni, számolt be az Agerpres.

Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) május 24-én emelt vádat Elena Udrea, Ioana Băsescu és Dan Andronic ellen a 2009-es államelnök-választást megelőző kampány finanszírozásával kapcsolatos ügyben.

Elena Udreának - aki akkor regionális fejlesztési és turisztikai miniszter volt, és részt vett a 2009-es elnökválasztás egyik jelöltje, Traian Băsescu kampányában - kétrendbéli, megvesztegetés elfogadására való felbujtás és ötrendbéli pénzmosás vádjával kell bíróság elé állnia.

Ioana Băsescu közjegyző, Traian Băsescu lánya ellen sikkasztásra való felbujtás és pénzmosásra való felbujtás, Dan Andronic újságíró ellen pedig hamis tanúzás és bűnpártolás miatt emeltek vádat.

Bíróság elé állítják még az ügyben Gheorghe Nastasiát, aki a tettek elkövetésének idején a regionális fejlesztési minisztérium főtitkára volt, Victor Tarhont, a Tulcea Megyei Tanács akkori elnökét, valamint Ioan Silviu Wagnert, az egyik többségi állami tulajdonú gazdasági társaság volt vezérigazgatóját.

A vádhatóság szerint a 2009-es választási kampányban korrupciós ügyletekből, sikkasztásból és adócsalásból származó pénzösszegekből fizettek ki bizonyos szolgáltatásokat,

és Elena Udrea közvetített a pénzre illegális úton szert tevő személyek, illetve a választási kampányban bizonyos szolgáltatásokat nyújtó cégek között.