Vizes vb: tízgólos győzelemmel köszöntötte a kapitányt a magyar férfi pólócsapat

Krónika 2017. július 17., 22:43

Az ausztrálok felett aratott tízgólos győzelemmel mutatkozott be a magyar férfi vízilabda-válogatott a magyarországi rendezésű vizes világbajnokság hétfői játéknapján.

Vámos Márton (labdával) világhíres bal keze kétszer sült el az ausztrálok ellen Fotó: MTI

A margitszigeti Hajós Alfréd uszoda 50-es medencéjében telt ház, mintegy hétezer néző előtt szállt vízbe a két csapat, s bár a magyar csapat számított esélyesnek, azért semmiképpen sem várt sétagalopp a vendéglátókra. Már csak azért sem, mert a tavalyi, Rio de Janeiró-i nyári olimpián játszott csoportmérkőzésen 9-9-re végeztek egymással a felek.

Ausztrál góllal indult a hétfői meccs, a csapatkapitány Varga Dénes kapufán landoló lövéssel válaszolt, majd további kimaradt magyar lehetőségek után, szűk két perccel az első szünet előtt Vámos Márton távoli bombagóllal egyenlített (1-1).

A második nyolc perc Varga eredményes megúszásával indult, majd ugyanő egy keresztléces góllal vétette észre magát újfent (3-1).

A hazai előnyhöz kellett az is, hogy Nagy Viktor többször remekül védett.

A magyar válogatott Vargához hasonlóan olimpiai és világbajnok játékosa, Hosnyánszky Norbert pattintott lövésére sem volt ellenszere az ellenfélnek. A légiósként a BL-győztes és magyar bajnok Szolnok csapatában pólózó Aaron Younger szépített, de még a nagyszünet előtt jött a válasz Varga részéről (5-2).

A fordulás után a csapatkapitány negyedszer is eredményes volt, ekkor büntetőből vette be a kaput. Nagy továbbra is nagyszerűen védett – 86 százalékon állt ekkor a védési mutatója –, s mivel elöl emberelőnyben Török Béla is betalált, 7-2-re elhúzott a magyar csapat. A volt OSC-s Joe Kayes módosított az álláson a negyed hajrájában.

A befejező játékrészt Hárai Balázs centergólja nyitotta, majd a másik center, a balkezes Mezei Tamás is betalált. A találatok sorát a vb-újonc Manhercz Krisztián folytatta, az ausztrálok játéka szétesett, ezt Vámos használta ki távolról (11-3). Török nagyszerű összjáték után növelte kilencre a különbséget, majd a „közte tíz” is meglett a duplázó Manhercz révén.

A 13-3-as sikert felállva ünnepelte a közönség, amely az éppen ezen a napon 43 éves Märcz Tamás tiszteletére a Happy Birthday-t énekelve köszöntötte a vb-n győztes meccsel bemutatkozó szövetségi kapitányt.

Eredmény, B csoport, 1. forduló:
Magyarország-Ausztrália 13-3 (1-1, 4-1, 2-1, 6-0)
-------------------------------------------------
gólszerzők: Varga D. 4, Manhercz, Török, Vámos 2-2, Hárai, Hosnyánszky, Mezei, illetve Edwards, Kayes, Younger