Közösségi beruházásokat támogatnak a kincses városban

Kiss Előd-Gergely 2017. július 17., 18:00

Online részvételi költségvetési programot indít a kolozsvári városháza: az országban egyedülállónak számító projekt keretében mintegy 2 millió eurót fordítanak a lakók által javasolt közösségi beruházásokra.

A helyiek augusztus 20-ig nyújthatják be a terveket, amelyek megvalósíthatóságát október elsejéig bírálja el a polgármesteri hivatal. Ezt követően közönségszavazással választják ki a 15 nyertes projektet. A szavazás kétfordulós lesz, első körben 30 terv jut tovább.

A városháza annyiban szól bele a versenybe, hogy szakterületek alapján hat kategóriába osztja a beérkező javaslatokat, így külön-külön versengenek a városi mobilitás hatékonyságát célzó, a közlekedés biztonságát javító, a zöldövezetek és játszóterek létrehozására irányuló, a közterek rendezésére vonatkozó, az oktatási és kulturális infrastruktúrát fejlesztő, valamint a város digitális korszerűsítését célzó projektek.

Első körben mindegyik kategóriából legalább három javaslat jut tovább, a 15 nyertes projekt között pedig szekciónként legalább egy terv befutó lesz. Ezenfelül kizárólag a szavazatok döntenek. Az eredményhirdetést november 27-én tartják.

Egy projekt maximális értéke 150 ezer euró lehet,

a költségeket pedig belefoglalják a 2018-as költségvetésbe. Emil Boc kifejtette: a javasolt városszépítő projekteknek közérdekűnek kell lenniük, nem lehet olyasmivel pályázni, aminek kivitelezése nem tartozik a városháza hatáskörébe, nem befolyásolhatják az önkormányzat által már elindított projekteket, illetve nem lehet politikai vagy etnikai jellegűek.

A terveket, ötleteket a www.bugetareparticipativa.ro oldalon lehet benyújtatni. A polgármester azt is elmondta: nem titok, hogy

a program tulajdonképpen a PONT Csoport által kezdeményezett, és a városháza által támogatott Com'on Kolozsvár költségvetés-támogatási program folytatása.

Arról viszont már nem esett szó, hogy a Com'on Kolozsvár nyertese kétszer is a város többnyelvűségéért harcoló Musai–Muszáj civil akciócsoport volt, amely éppen etnikai, kisebbségi jellegű projektekkel lett az első helyezett.