SZNT: Johannis kezdeményezzen párbeszédet Székelyföld jövőjéről!

Krónika 2017. július 17., 17:03

A Székely Nemzeti Tanács azt kéri a Székelyföldre látogató Klaus Johannis államfőtől, kezdjen párbeszédet a régió jövőjéről és vállaljon aktív szerepet abban, hogy Románia fogadja el a székelyek által igényelt autonómiát.

Fotó: Boda L. Gergely

Izsák Balázs, a szervezet elnök hétfőn az államelnöknek címzett nyílt levelet tett közzé abból az alkalomból, hogy Johannis kedden Hargita és Kovászna megyébe látogat. A levélben Izsák emlékezteti az államfőt, hogy a 2014-es elnökválasztáson a székelyek tömegesen szavaztak rá, ennek is köszönheti, hogy megnyerte a megmérettetést.

„Bíztak abban, hogy az Ön elnöksége alatt változni fog a román hatóságok viszonyulása Székelyföldhöz, annak sajátos gondjaihoz és a székely emberekhez. Több mint két és fél év eltelte után meg kell állapítanunk, hogy ezekből a várakozásokból semmi nem vált valóra!” – szerepel Izsák levelében. Az SZNT elnöke felsorolja, hogy a prefektusok és egyéb állami tisztségviselők háborút folytatnak a magyarok anyanyelvével és jelképeivel, sőt elvitatják azt a jogot is, hogy a magyarok véleményt nyilvánítsanak olyan sarkalatos kérdésekről, melyek őket közvetlenül érintik, mint például az ország közigazgatási átszervezése.

„Elkerülhetetlenül szembesülni fog számtalan hatósági jogsértéssel, illetve a székely nép autonómiaigényével, hisz meglátásunk szerint a régió autonómiája a jövendőbeli fejlődés legfontosabb záloga. Ezek mind olyan dolgok, amelyekre korábban is felhívtuk már az Ön figyelmét, eddig eredmény nélkül” – üzeni Johannisnak Izsák.

Az SZNT azt szeretné, ha élve elnöki hatáskörével, Johannis felszólítaná az állami hatóságokat, tartsák tiszteletben Románia törvényekben is rögzített nemzetközi kötelezettségvállalásait, és szüntessék be a magyar nyelv és jelképek ellen folytatott háborút. A szervezet arra kéri az államfőt, vállaljon garanciát arra, hogy a nemzetközi kötelezettségvállalásoknak megfelelően az érintett intézmények, köztük a székelyföldi önkormányzatok számára az állam biztosítsa a kétnyelvű ügyintézéshez szükséges anyagi forrásokat. Ennek megfelelően ne hirdessen ki olyan költségvetési törvényt, ami ennek a feltételnek nem felel meg.

Végezetül azt is kéri az SZNT Johannistól, kezdjen párbeszédet Székelyföld képviselőivel a régió jövőjéről és vállaljon aktív szerepet abban, hogy Románia fogadja el a székelyek által igényelt, Európa számos országában sikeresen működő autonómiát. „Vállaljon garanciát arra, hogy amennyiben megvalósul az ország közigazgatási átszervezése, az a Stanomir-jelentésben is ismertetett elveknek megfelelően fog történni, s az egyik létrehozandó közigazgatási régió a történelmi Székelyföld lesz, összhangban azzal az igénnyel, amelyet számos székelyföldi önkormányzat is megfogalmazott” – szögezi le nyílt levelében Izsák Balázs.

Amint arról beszámoltunk, az autonómiapárbeszéd elkezdését kérte az államfőtől Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNP) elnöke is.

{K1}

Az államelnöki hivatal korábbi bejelentése értelmében Johannis kedden Hargita és Kovászna megyébe látogat, és találkozik a térség önkormányzati képviselőivel és közigazgatási tisztségviselőivel. A hivatal szóvivője szerint a látogatás célja az, hogy az államfő tájékozódjék a helyi problémákról, és felmérje a régió fejlesztési lehetőségeit.