Lezárt ügy: Bukarest nem vet ki adót az üzleti forgalomra

Krónika 2017. július 17., 16:10

Lezártnak tekinti a kereskedelmi társaságok üzleti forgalma megadóztatásának kérdését Mihai Tudose miniszterelnök, leszögezve: nem kívánja végrehajtani az amúgy a kormánya programjában szereplő intézkedést.

Mihai Tudose: nem adóztatjuk meg az üzleti forgalmat Fotó: Gov.ro

A kormányfő erről a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) alkotta koalíció veztőségének hétfői ülés után nyilatkozott. Mihai Tudose közölte: a koalíció vezetői elé tárta a társasági adó módosításával járó következményeket tartalmazó hatástanulmányt.

„Tekintsék lezártnak ezt a kérdést. Az üzleti forgalomra kivetendő adó azért szerepelt a kormányprogramban, mert szeretnénk elkerülni az olyan eseteket, amikor bizonyos kereskedelmi társaságok cselesebbnek hiszik magukat nálunk. Eddig bejött nekik” – jelentette ki a miniszterelnök.

Tudose hozzátette, a következő időszakban a kormány gyakorlatba kívánja ültetni az az uniós irányelvet, amely alapján a társaságoknak ott kell adózniuk, ahol megtermelik a profitjukat.

A miniszterelnök bírálta azokat a „nagyon nagy” cégeket, amelyek szerinte évtizedek óta „szemrebbenés nélkül” azt nyilatkozzák, hogy nem termeltek nyereséget. Szerinte az adóhatóság keretében tervezett egységes informatikai rendszer „valós időben” rávilágít majd arra, miként „távozik indokolatlanul a pénz az országból”.

Mint ismert, Mihai Tudose múlt heti brüsszeli látogatása során biztosította arról az EU vezetőit, hogy nem vezetik be az üzleti forgalomra kivetett többletadót. Ezáltal a bukaresti balliberális kormány június 29-ei hivatalba lépése után kevesebb mint két héttel visszatáncol tervezett adópolitikai változtatásaitól.

A Tudose-kabinet előzmény nélkül, az üzleti világ képviselőit alaposan meglepve rukkolt elő az elképzeléssel, hogy a nyereség helyett 2018-tól az üzleti forgalomra alapozná a társasági adót. A balliberálisok arra hivatkozva tértek volna át az üzleti forgalom sávos megadóztatására, hogy ezáltal elejét lehetne venni a multinacionális társaságok általános gyakorlatának, miszerint a 16 százalékos profitadó kifizetési kötelezettségének elkerülése érdekében minimalizálják a nyereségüket.