Hatékonyságot várnak a nagyobb bérért cserébe Sepsiszentgyörgyön

Bíró Blanka 2017. július 17., 11:20

Már tárgyalnak az új közalkalmazotti bértörvény gyakorlati alkalmazásáról a sepsiszentgyörgyi városházán. „Jelentős szemléletváltásra számítok, és ebben a szakszervezet segítségét is kértem” – szögezte le Antal Árpád.

Fotó: Vargyasi Levente

Antal Árpád polgármester rámutatott: a szakszervezetet arról próbálja meggyőzni, hogy a bérrács kidolgozásakor abból induljanak ki, hogy az egyetemet végzett pályakezdő legkevesebb 3000 lejt keressen az önkormányzatnál, ezzel tennék vonzóvá a közalkalmazotti munkát.

„Megpróbáljuk tömöríteni a bérrácsot: jelenleg a legkisebb és a legnagyobb fizetés egy a hathoz arányban viszonyul egymáshoz, szeretnénk ezt legalább egy a háromhoz arányra csökkenteni” – magyarázta az elöljáró.

A béremeléssel párhuzamosan ugyanakkor a városvezető nagyobb hatékonyságot és több empátiát vár el munkatársaitól.

Úgy vélte: azoknak az alkalmazottaknak, akik rendszeresen közvetlen kapcsolatba kerülnek a polgárokkal, több empátiát kell tanúsítaniuk a problémák iránt, azoknak pedig, akik nem a lakosokkal érintkeznek, hatékonyabban kell dolgozniuk. „Jelentős szemléletváltásra számítok, és ebben a szakszervezet segítségét is kértem” – szögezte le Antal Árpád.

A polgármester felhívta a figyelmet arra, hogy a közalkalmazotti bérezésre vonatkozó törvénytervezet parlamenti vitája során a szakszervezetek félretájékoztatták a közvéleményt, ugyanis a polgármester nem egyénileg szabja meg az alkalmazottak fizetését, tehát a szubjektív megítélés kizárt.

„Az önkormányzati vezetők arról dönthetnek, hogy az azonos képesítéssel, ugyanabban a beosztásban dolgozók bére mekkora lehet.

Ugyanakkor a béralap öt százaléka felett rendelkezünk, azt ki lehet osztani prémiumként azoknak, akik többet, jobban dolgoznak”

– magyarázta.

A polgármester a versenyszférában alkalmazott módszerek bevezetését tervezi, így például az alkalmazottaknak hetente tevékenységi beszámolót kell írniuk, az irodavezetőknek pedig félévente jelentést kell készíteniük.