Nagyváradon is bemutatná a teljessé vált Seuso-kincset az EMNP

Pap Melinda 2017. július 15., 19:03

A nagyváradi várban is kiállíttatná Magyarország „családi ezüstjét”, a nemrég teljessé vált Seuso-kincset az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP). Már meg is keresték ez ügyben az illetékes kormányintézményeket.

Fotó: MTI

A nagyváradi várban is kiállítaná a Seuso-kincs néven ismert, késő római ezüstkészletet az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Bihar megyei szervezete. Csomortányi István, a politikai alakulat Bihar megyei elnöke pénteki sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy ez ügyben már meg is kereste a magyar kormány illetékes intézményeit.

Az Ebihoreanul beszámolója szerint az EMNP Bihar megyei elnöke a Zatykó Gyula országos alelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón elmondta:

a politikai alakulat meg akarja adni a nagyváradiaknak is a lehetőséget, hogy láthassák az újabb hét darab visszaszerzése révén nemrég teljessé vált Seuso-kincset.

{K1}

A díszes ezüst étkezési tárgyegyüttes (kancsók, tálak, kézmosó készlet, illatszeres doboz) – mely tulajdonosáról, egy gazdag római polgárról, valószínűleg a római hadsereg magas rangú tisztjéről kapta nevét -, augusztus végéig az Országházban tekinthető meg a nagyközönség számára.

Csomortányi rámutatott, mivel a leletegyüttes egyaránt képviseli a magyar és a római kultúrát, összekötő kapocs lehet a magyarok és románok között.

Fotó: MTI

Úgy vélte, az értékes leletegyüttest a váradi vár múzeumában lehetne kiállítani, mely szerinte alkalmasabb helyszín, mint a Körösvidéki Múzeum még berendezés alatt álló új székhelye. Ráadásul, a kiállítás jelentősége révén turistákat is vonzana a nemrég felújított középkori várba, mutatott rá az EMNP-s politikus.

Kifejtette, bár a kiállítás speciális biztonsági és szervezési intézkedéseket igényel, optimisták a megvalósítását illetően,

és a tárlat ötletéről már Angela Lupşeával, a vár menedzserével is beszéltek.

Csomortányi István arról is beszámolt, hogy a nagyváradi kiállítás megvalósulásáig az EMNP buszos kirándulást szervez azok számára, akik Budapesten, az Országházban tekintenék meg a Seuso-kincset. A 75 lejes viteldíj ellenében a jelentkezőknek tárlatvezetést is biztosítanak, a részleteket a későbbiekben közlik.

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán jelentette be Budapesten, hogy a magyar kormány kötelességét teljesítve visszaszerezte a Seuso-kincsek páratlan fontosságú, felbecsülhetetlen leletegyüttesének második hét darabját. Kifejtette: a kormány álláspontja, hogy a felbecsülhetetlen értékű nemzeti kincseinknek, a „családi ezüstnek" Magyarországon van a helye.

A Seuso-kincseket szombattól a Parlamentben kiállítva láthatja a nagyközönség, naponta 12 és 18 óra között, augusztus végéig.

Ezt követően országjárásra indulnak, végül a Magyar Nemzeti Múzeumba kerülnek a műtárgyak.

{K2}

Az EMNP által felvetett kulturális együttműködésre van már példa Magyarország és Románia között,

jelenleg Ősi arany- és ezüstkincsek Romániából címmel a debreceni Déri Múzeumban tekinthető meg egy nagyszabású kiállítás,

amely harmincegy romániai közgyűjtemény 1065 műtárgyát vonultatja fel a bukaresti Román Nemzeti Történeti Múzeum szervezésében.

A tárlat a mai Románia területén a 19-20. században előkerült arany- és ezüstkincsekből nyújt nagyszabású válogatást, a műtárgyak zömét eddig soha nem láthatta a nagyközönség. A műtárgyakat speciális biztonsági intézkedések mellett szállították a cívis városba, és a Déri Múzeum Zoltai-termében, galériájában és kupolatermében tekinthető meg október 15-ig.