Elbűvölte a BBC újságíróit a berethalmi „legenda”

Krónika 2017. július 15., 18:05

Ámulatba ejtette a BBC brit közszolgálati csatorna újságíróit a Szeben megyei Berethalom község legendája. A szász községet házassági börtön akadályozta meg a frigy megszentségtelenítésében.

Fotó: Flickr/zmihai

„Úgy tűnik, a falu megrekedt az időben: a helyiek lovasszekerekkel közlekednek, portékájukat még mindig a piacon értékesítik, a község szívében pedig a 15. századi templomok díszelegnek” – olvasható a BBC részletes beszámolójában. Az újságírók a festői jelzővel írták le a települést, amelynek

központjában található Erdély egyik legszebb, 1991-ben Europa Nostra díjjal kitüntetett, 1993 óta a világörökség részének tekintett erődtemploma.

Annak ellenére, hogy a válások száma megnőtt Romániában, az országban egyedülállóan a kis településen változatlan maradt a helyzet több száz év óta. Ez nem annak köszönhető, hogy Berethalomban végtelen szerelem honol, hanem annak, hogy a szász községet házassági börtön akadályozta meg a frigy megszentségtelenítésében.

A falu erődtemplomának a tornyában létrehoztak egy helyet, amelyet házastársak börtönének nevezetek el. A válni akaró férjet és feleséget két hétre ebbe a helyiségbe zárták,

ahol csupán egyszemélyes ágy, egyetlen tányér, kanál, villa – kést nem adtak –, egyetlen szék, asztal állt rendelkezésükre, és ilyen körülmények között kellett boldogulniuk. A legtöbb házaspár néhány nap után jelezte az őröknek, hogy meggondolta magát, mégsem akar válni.

A berethalmi múzeum tárlatvezetője szerint

a sajátos módszernek köszönhetően 1500 és 1800 között csupán egy dokumentált válásra került sor a településen.

Ez a torony több száz évig hatékony „terápiát” szolgáltatott az ott élő pároknak, a börtön eszköze volt a rend fenntartásának, valamint a keresztényi magatartás erősítésének.

Bereczki Szilvia