Újabb ázsiai expedícióra indulnak a székely hegymászók

Krónika 2017. július 15., 16:36

A Chapayev- és a Khan Tengri-csúcsot szeretné megmászni Közép-Ázsiában a Tien-san 2017 expedíció keretében, július 20. és augusztus 14. között Csenteri Levente, Szabó Attila, Tóásó István és Tulit Zsombor.

A túra a Székelyek a magasban expedíciósorozat része, melynek célja a kontinensek legmagasabb csúcsainak megmászása. A négy alpinista július 20-án indul Bukarestből, repülővel utaznak Moszkván át az expedíció helyszínére, Kazahsztán legnagyobb városába, Almatiba.

További állomások: Karkara – 2200 m, North Inylchek alaptábor – 4000 m. Karkarából akklimatizációs túrákat tesznek a környező hegyekbe, majd két-három nap után folytatják az utat az alaptáborból. Innen kezdődik a mászás, amely 4 táboron át vezet a csúcsig: 1-es tábor (4700 m), 2-es tábor (5500 m), 3-as tábor (5900 m), 4-es tábor (6400 m).

A tervek szerint augusztus első hetében indulhat a csúcstámadás. A fizikai felkészülést közösen tartotta a csapat:

a Bucsecs-hegységben és a Fogarasi-havasokban, illetve a Királykőn, de az úszás, biciklizés, futás, sziklamászás is a felkészülés részét képezte. Szellemileg is rá kell hangolódni az expedícióra, mivel több hétig lesznek együtt egy sátorban, valamint az utat is részletesen meg kell tervezni. Az elsődleges cél sikeresen megmászni a hegycsúcsot, illetve felhívni a figyelmet arra, hogy a lehető legtöbb ember mozduljon ki a természetbe, akár túrázni is.

Ezáltal mind fizikailag, mind mentálisan erősödik az ember, valamint megtanulja a természet szeretetét és tiszteletét”

– mondta Tóásó István.

A Székelyek a magasban expedíciósorozat eddigi jelentősebb felfedezőútjai: Mont Blanc (Franciaország), Elbrusz (Oroszország), Lenin (Kirgizisztán), McKinley (Alaszka), Matterhorn (Svájc), Kilimandzsáró (Tanzánia), Aconcagua (Argentína), Mount Vinson (Antarktisz), Ararát (Törökország), Damavand (Irán).

A Tien-san (Mennyei hegység) Földünk egyik legnagyobb összefüggő hegyvonulata, nyugat–keleti irányban mintegy 2500 km hosszan húzódik Kína, Kazahsztán, Üzbegisztán, Kirgizisztán, Tadzsikisztán területén. A Khan Tengri (Egek Ura) Kazahsztán és Kirgizisztán határán fekszik, Kazahsztán legmagasabb hegye, a világ legészakabbra elhelyezkedő 7000 méternél magasabb csúcsa.