Menesztette a román kormányfő „szószátyár” tanácsadóját

Krónika 2017. július 14., 20:26

Mihai Tudose miniszterelnök felmentette tisztségéből pénteken a tiszteletbeli tanácsosaként tevékenykedő Eugen Teodorovici volt pénzügyminisztert.

Teodorovici kijelentései kiverték a biztosítékot a PSD és a kormány berkeiben

Az Agerpres hírügynökség értesülései szerint szerint Teodorovici menesztésének oka, hogy a tanácsadói posztot mindössze tíz napja betöltő politikus nem tartotta be a kormányban megszabott „kommunikációs fegyelmet". Eugen Teodoroviciot július 4-én nevezte ki Mihai Tudose kormányfő tiszteletbeli tanácsosának.

A Victor Ponta vezette kormányokban előbb európai alapokért felelős tárcavezetői, majd pénzügyminiszteri tisztséget betöltő Teodorovici csütörtökön tett kijelentései váltottak ki nemtetszést a Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetői körében, személyesen Liviu Dragnea elnöknél.

A szociáldemokrata politikus a Digi 24 hírtelevíziónak adott interjúban ama korábbi véleményének adott hangot, miszerint meg kellene szüntetni az ortodox egyház adómentességét.

Eugen Teodorovici ugyanakkor arról is beszélt, hogy szerinte indokolatlan döntés futballstadiont építeni a Teleorman megyei Alexandrián. A megyeszékhelyen (a korábban Teleorman megyei tanácselnökként tevékenykedő Liviu Dragnea választókörzetében) a fejlesztési minisztérium kíván futballarénát létesíteni 12 millió euróból.

Liviu Dragnea pénteken újságírói kérdésre leszögezte: az ortodox egyház továbbra is adómentes marad, erről pedig vitát sem hajlandó nyitni a kormánykoalícióban. „Majd közölni fogom a Teleorman megyei lakosokkal, hogy a régióban semmiféle beruházást nem szabad végrehajtani" – reagált Dragnea ironikusan a stadionépítés szükségességének megkérdőjelezésére.