Kelemen szerint megkésett Johannis székelyföldi látogatása

Krónika 2017. július 14., 19:31

Megkésettnek tartja Klaus Johannis székelyföldi látogatását Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, aki szerint jövő heti körútjával az államfő annak látszatát kelti, hogy a 2019-es államfőválasztásra készül.

Fotó: Facebook/Varadinum.ma

A szövetségi elnök a margittai Szabadság Feszten pénteken tartott előadásában elmondta, amikor évente kétszer-háromszor alkalma nyílik az államelnökkel beszélni, mindig elmondja, milyen gondokkal szembesül a magyar közösség. Kelemen emlékeztetett, 2015-ben azt javasolta Klaus Johannisnak, hogy Románia valamennyi politikai szereplője írjon alá egy többség-kisebbségi együttműködési paktumot, amelynek szerepe kivonni a kisebbségi kérdést a hatalmi harcokból. Az RMDSZ-elnök szerint az államelnök ezt a kérést azóta is tanulmányozza.

Kelemen ismét bírálta Johannist amiatt, hogy berlini látogatása során modellértékűnek nevezte Romániát a kisebbségi kérdés tekintetében, Brüsszelben pedig óva intette a román kormánypártokat, hogy etnikai autonómiáról tárgyaljanak az RMDSZ-szel.

A szövetségi elnök leszögezte ilyenről szó sem volt a román balliberális koalíció vezetőivel folytatott egyeztetéseken, a Cotroceni-palotában rendezett konzultáción pedig elmondták az elnöknek, hogy a magyar közösség körében nő a feszültség, a frusztráltság, mert nem történik meg azoknak a kérdéseknek a megoldása, amelyekben az államelnöknek is szerepet kell vállalnia.

„Ő az első államfő, aki egymást követő három esztendőben semmit nem üzent a magyaroknak március 15-i nemzeti ünnepük alkalmával. A keddi látogatás kapcsán Johannis ugyanazt a modellt követi, mint elődje. Nem akar az RMDSZ vezetőségével találkozni, csakis az önkormányzati vezetőkkel. Azzal viszont számolnia kell, hogy helyi és megyei önkormányzatokban is mi vagyunk jelen. Bár fontos ez a látogatás, mindenképpen meg van késve. Ha korábban megtörtént volna, senki sem gondolhatná, hogy 2019-es államelnöki választásokra készül” – idézte Kelemen Hunort a szövetség hírlevele.

A politikus a margittai fesztiválon elmondta azt is: nem szabad eltekinteni attól sem, hogy az államfő Székelyföldet követően Vrancea megyébe látogat, ahol a mărășești-i mauzóleumban rója le kegyeletét az első világháborúban elesett román katonák előtt.