Tanulniuk kell a lakótársulások gondnokainak

Bíró Blanka 2017. július 15., 09:39

Képesítési tanfolyamot szervez a lakótársulások ügyintézői számára a Kovászna megyei munkaerő-elhelyező ügynökség, amely ezzel gyakorlatilag elébe megy a törvénynek.

Fotó: Veres Nándor

A szakképesítés kötelező jellegére vonatkozó törvénytervezetet ugyan a parlamentnek csak az egyik háza fogadta el egyelőre, Kelemen Tibor, az ügynökség igazgatója viszont valószínűnek tartja, hogy megszavazzák, az oktatási minisztérium ugyanis már jóváhagyta a képzések tananyagát.

Erre alapozva szerveznek 80 órás tanfolyamot a Maros megyei felnőttképző központtal partnerségben, az érdeklődők már be is iratkozhatnak.

A pályázóknak legalább középfokú végzettséggel kell rendelkezniük. Kelemen rámutatott: a gondnokok eddig is rendelkeztek szakmai tanúsítvánnyal, ám kötelesek tovább képezni magukat, például el kell sajátítaniuk a közbeszerzések módszertanát.

Akik a törvény hatályba lépése után nem rendelkeznek bizonylattal, 5–10 ezer lejes bírságra számíthatnak.

Az ügyintézői munkának számos hátulütője van, a lakosok például gyakran arra gyanakszanak, hogy a gondnokok becsapják őket. Sepsiszentgyörgyön idén májusban hivatali visszaélés, csalás és csalárd ügykezelés gyanújával indított a rendőrség bűnügyi kivizsgálást egy ügyintéző ellen, aki 61 ezer lejes kárt okozott.

Czimbalmos Kozma Csaba városmenedzser elmondta:

a városházára is sok feljelentés fut be, sőt a lakók egy része közvetlenül a rendőrséghez fordul,

ám a panaszok elenyésző hányada bizonyul megalapozottnak. Kozsokár Attila, a közüzemek aligazgatója arra hívta fel a figyelmet: ha csepegnek a csapok, szivárog valahol a víz, a fővezetéken nagyobb fogyasztást mérnek, az ügyintézőnek ezt el kell osztania.