Rendőrökre lőttek palesztin merénylők Jeruzsálemben

MTI 2017. július 14., 14:45

Három palesztin merénylő rálőtt két izraeli rendőrre Jeruzsálem óvárosában, az Oroszlános kapu közelében, életveszélyes sérüléseket okozva, a biztonságiak lelőtték a támadókat - jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet.

A merénylők az al-Aksza és a Sziklamecsetnek otthont adó Mecsetek tere, izraeli nevén a Templomhegy felől érkeztek. Az óváros Oroszlános kapujánál célba vették a rendőröket, majd visszamenekültek a mecsetek felé, a biztonságiak üldözőbe vették, és lelőtték őket. A rendőröket kórházba vitték, de belehaltak sérüléseikbe.

Az izraeli arab Umm al-Fahhem városból származó merénylők közül kettőnél géppisztoly, harmadik társuknál pedig pisztoly volt.

A rendőrség lezárta a Templomhegyet, s azt bejelentették, hogy nem lehet megtartani a muszlimok számára kiemelten fontos pénteki imát a Mecsetek terén,

ahol minden héten ezrek gyűlnek össze imára. Egyelőre egyetlen szervezet sem vállalta a felelősséget az akcióért.

A jeruzsálemi óvárosnál gyakran történnek merényletek, vagy merényletkísérletek. A múlt hónapban az óváros Damaszkuszi kapujánál palesztin merénylők halálra késelték egy 23 éves határőr-katonanőt.

2015 ősze, a legújabb erőszakhullám kezdete óta számos késeléses, gázolásos és fegyveres merényletet próbáltak elkövetni palesztinok,

s ezekben a támadásokban 43 izraelit, valamint két amerikai turistát, és egy brit állampolgárt öltek meg. Az izraeli biztonságiak 283 palesztint öltek meg, többségüket támadóként azonosították.

Izrael szerint a palesztin politika miatt robbant ki az újabb erőszakhullám. A palesztinok viszont úgy vélik, hogy a több évtizedes izraeli megszállás okozta frusztráltság vezet újabb és újabb merényletekhez.