Uniós csatlakozási ütemtervet követel a szerb elnök

MTI 2017. július 14., 12:27

Konkrét ütemtervet követel országának Aleksandar Vucic szerb elnök, amelyben lefektetnék, hogy pontosan milyen pontok mentén, milyen feltételekkel és mikorra válhatna Szerbia az Európai Unió teljes jogú tagjává.

Aleksandar Vucic csütörtökön Szalonikiben találkozott Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnökkel, akit arra kért, segítsen Belgrádnak abban, hogy mielőbb megtudja, mikor válhat taggá. Mint fogalmazott: nem pontos dátumot kér, csak valamilyen megközelítő időpontot vagy tervezetet.

A B92 belgrádi televízió beszámolója szerint a szerb államfő kijelentette:

Szerbia nem akar senkit sem zsarolni, nem is kér semmit, csak azt, hogy biztosan tudja, van jövője az Európai Unióban.

Hozzátette: Szerbia minden feltételnek eleget tesz, amely a csatlakozáshoz szükséges. Aleksandar Vucic arról is beszélt, hogy

Brüsszelnek azt is közölnie kellene, pontosan mit vár Szerbiától a Koszovóval fenntartott viszony rendezését illetően.

Az Európai Unió korábban kijelentette, Belgrád és Pristina európai integrációjának is fontos mérföldköve a két ország kapcsolatának rendezése. Szerbia nem ismeri el egykori, főként albánok lakta tartományának függetlenségét, azaz Szerbia saját területének tekinti Koszovót.

Pristina 2008-ban kiáltotta ki függetlenségét, amit a világ több mint száz országa elismer, de például Oroszország, Kína és öt EU-s tagállam - Görögország, Ciprus, Spanyolország, Románia és Szlovákia - szerint Koszovó nem független ország.

Brüsszel soha nem mondta ki nyíltan, hogy Szerbia uniós tagságának feltétele Koszovó függetlenségének elismerése lenne, ám a szerb közbeszédben egyre többször merül fel ez a feltételezés.

Szerbia és az Európai Unió között 2014 januárjában kezdődtek meg a csatlakozási tárgyalások. A 35 tárgyalási fejezet közül eddig 10 nyílt meg. Néhány éve Aleksandar Vucic még arról beszélt, hogy a csatlakozási tárgyalások 2018-ig lezárulhatnak, és Belgrád 2020-ban csatlakozhat az EU-hoz, ezekről a tervekről azonban azóta már kiderült, hogy túl optimistának bizonyultak.