Tudose: meg kell értetni a lakossággal a védőoltások fontosságát

Krónika 2017. július 13., 17:55

Mihai Tudose miniszterelnök szerint az országban 180 ezer olyan gyerek van, aki nincs beoltva kanyaró ellen, 80 ezren pedig gyermekbénulás ellen nem rendelkeznek védettséggel.

A Tudose-kabinet csütörtöki ülésén került terítékre a védőoltások ügye Fotó: Gov.ro

„Az országban 180 ezer olyan gyerek van, aki nincs beoltva kanyaró ellen, 80 ezer gyereket pedig gyermekbénulás ellen nem oltottak be. Ez nem jó" – hangoztatta Tudose a csütörtöki kormányülés elején.

A miniszterelnök utasította Florian Bodog egészségügyi minisztert, hogy „dolgozzon ki egy módszert”, amivel meggyőzi a lakosságot a védőoltás fontosságáról.

„Legkésőbb jövő hétre dolgozzon ki egy módszert, amivel meggyőzi a lakosságot a védőoltás fontosságáról. Nem létezik, hogy most rendelkezésünkre állnak a védőoltások és nem érjük el vele a gyerekeket" – idézte Tudosét az Agerpres hírügynökség.

Romániában június végéig országszerte 7491 igazolt kanyarós megbetegedést jelentettek a betegség tavaly februári megjelenése óta, közülük mintegy 5500-an idén kapták el a kórt. A járvány az ország teljes területére kiterjedt. Az első félév végéig 31 halálos áldozatot követelt a kanyarójárvány az országban.

A román egészségügyi minisztérium szerint „a felelőtlen oltásellenes kampány” a hibás a járványért. A kanyaró elleni vakcina beadását 2014-ben kezdték tömegesen megtagadni Romániában egyes televíziós személyiségek és az ortodox egyházhoz közel álló alapítványok által indított ellenkampány hatására.