Tarlós Soros díszpolgári címe visszavonásának kockázataira figyelmeztet

MTI 2017. július 13., 17:22

Tarlós István főpolgármester nem adott volna díszpolgári címet Soros Györgynek 2002-ben, de a cím visszavonása szerinte indulatspirált indíthat be – tudatta a Főpolgármesteri Hivatal csütörtökön közleményben az MTI-vel.

Tarlós István, Budapest főpolgármestere

Tarlós István kiemelte: ő biztosan nem adott volna Soros Györgynek díszpolgári címet. Attól tart azonban, hogy ha elkezdenek „belefeledkezni a visszavonásokba, az olyan indulatspirált indíthat be, aminek aztán előbb-utóbb elkerülhetetlen méltánytalanságok is a következményeivé válhatnak" – fogalmazott a főpolgármester.

Kedden az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) szólította fel a Fővárosi Közgyűlést Soros György díszpolgári címének visszavonására, miután a sajtóban napvilágot látott, hogy Soros György 2002 óta Budapest díszpolgára.

Nacsa Lőrinc, a szervezet elnöke azt írta, a balliberális oldal akkor Demszky Gábor vezetésével „emelte piedesztálra" a pénzügyi spekulánst, ma Botka László szegedi polgármester, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) kormányfőjelöltje „szolgálja hűségesen". Arra kérték a Fővárosi Közgyűlést, hogy még most a nyáron, rendkívüli közgyűlés keretében vonja vissza Soros György díszpolgári címét, vagy tegye semmissé az azt megítélő határozatot.

Szerdán a Demokratikus Koalíció és a Magyar Liberális Párt is közleményben állt ki az üzletember mellett, s azt írták: Soros György jogosan kapta az elismerést, s kiérdemelte azt.