Újabb székelyföldi medvetámadások – Beszterce-Naszódban is aggódnak

Baricz Tamás Imola , Gyergyai Csaba 2017. július 13., 17:27

Újabb medvetámadás történt Hargita megyében, ezúttal egy tehenet marcangolt szét a nagyvad Gyergyóremetén. Szabó Csaba alpolgármester elmondta, az Újerdő-tetőn, a község területén lévő csordát támadta meg egy agresszív medve.

Képünk illusztráció Fotó: Pál Árpád

„Szerdán estefelé, 18 órakor értesítettek arról, hogy nagy méretű medve támadt rá egy remetei gazda állataira. A csendőrség tagjai is helyszínre érkeztek, mivel szükség volt a segítségükre, hogy megvédjék a pásztorokat egy esetleges támadástól” – részletezte az elöljáró.

Szabó Csaba elmondta továbbá, segítenek a gazdának abban, hogy a vadkárok megtérítésére vonatkozó iratcsomót összeállítsa. A szerda esti medvetámadás „csupán” a második olyan eset, amit hivatalosan is jelentettek, de

a medvék nap mind nap megkeserítik a pásztorok életét.

„Folyamatosan rettegnek a gazdák, mert bármikor a csordára támadhatnak a nagyvadak, a pásztorok pedig szinte tehetetlenek, már a kutyák sem tudják elkergetni a medvét” – mondta az alpolgármester.

Háromszéken szintén szerdán jelentettek medvetámadást a hatóságoknak: Páva közelében, a településtől alig 200 méterre tört be az esztenára a medve, ahol egy juhot és egy malacot ölt meg. Demes Botond alpolgármester a Székely Hírmondónak elmondta:

ez már a sokadik eset, hogy Zabolán gyilkol a medve,

és reméli, a hatóságok mindent megtesznek annak érdekében, hogy a veszélyes vad ne garázdálkodhasson tovább a környéken.

A Beszterce-Naszód megyei környezetvédelmi hivatal elnöke, Sever Roman egyébként csütörtökön jelentette be, a legfrissebb felmérésük szerint legalább 570 barnamedve él a megyei erdőkben, míg a szakértők szerint az optimális létszám 156 lenne. Túlszaporodtak a megyében a farkasok, a vadmacskák és a hiúzok is – tette hozzá Sever Roman, aki szerint

hatalmas hiba volt a kilövési kvóta eltörlése.

„Nem lehet tovább karba tett kézzel várakozni, tenni kell valamit: egyre több a vadkár Beszterce-Naszód megyében, és attól tartunk, hogy hamarosan medvetámadásokról kell beszámolnunk” – nyilatkozta a Mediafax hírügynökségnek a környezetvédelmi hivatal elnöke.