Kétezer gyógyszer tűnhet el a romániai piacról

Krónika 2017. július 13., 16:38

A generikumokat előállító romániai gyógyszergyártók egyesületének képviselői arra figyelmeztetnek, hogy több mint kétezer gyógyszer tűnhet el a piacról a clawback adó miatt, amely 30 százalékra nőhet.

A több mint 2 000 gyógyszer 62 százaléka 25 lej alatti összegbe kerül. A generikumokat előállító gyógyszergyártók romániai egyesülete a clawback adó differenciált számítását vagy maximálását kéri. A 2015-ben kivetett clawback adó alapján a romániai gyógyszerforgalmazók negyedévente eladásaik függvényében többletadót kell fizessenek.

Az egyesület vezetője felhívta a figyelmet, hogy eltűnhetnek a piacról az olcsó, a romániai páciensek számára hozzáférhető generikus gyógyszerek és ezzel együtt a generikumokat előállítók is megszenvedik a közterhet. Adrian Grecu szerint a legégetőbb probléma a clawback adó, amely az év végéig elérheti a 30 százalékot is, így nehéz helyzetbe kerülhetnek a generikumokat előállító vállalkozások, különösen a helyiek.

Grecu szerint az egy évre kivetített 30 százalékos adó azt jelenti, hogy a gyógyszergyártók 2,6 milliárd lejjel járulnak hozzá évente a romániai orvosságok finanszírozásához.

Az egyesület vezetője azt állítja, hogy az adó növekedése miatt olyan gyógyszerek tűnhetnek el, amelyeket betegek milliói szednek, főként a krónikus betegek.

„Minél olcsóbb egy termék, annál nagyobb a clawback adó hatása, így sokkal valószínűbb, hogy a generikus gyógyszerek tűnhetnek el a piacról. (...) A clawback adó 16 százalékra való maximálása segítene nekünk és az iparágnak. Már most annyira kétségbeesettek vagyunk, hogy bármilyen ajánlatot hajlandóak vagyunk elfogadni. Hívjanak meg tárgyalásra, alternatív megoldást is találhatunk, csak találjunk megoldást, hogy kilábaljunk ebből a válsághelyzetből” – idézte az Agerpres hírügynökség Grecut.