Budapesti akcióterv a minőségi magyar élelmiszerekért

Krónika 2017. július 13., 16:04

A magyar kormány 20 pontos akciótervet fogadott el a magyar élelmiszerek minőségére vonatkozóan – közölte Lázár János csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Fotó: Pixabay.com

A Miniszterelnökséget vezető miniszter tájékoztatása szerint az intézkedések arról szólnak, hogy az embereknek hogyan lehet jó minőségű élelmiszereket biztosítani és megvédeni őket attól, hogy a multinacionális cégek rossz minőségűeket adjanak el nekik.

A kormány hatósági tájékoztatási, tudatformáló és ellenőrző munkát indít, hogy érdemben javuljon az élelmiszerminőség.

Az MTI tudósítása szerint a tárcavezető fontosnak tartotta a magyar élelmiszerek népszerűsítését, kiemelve, hogy az elmúlt hét évben 30-ról közel 60 százalékra nőtt a magyar termékek aránya a kiskereskedelmi forgalomban.

A cseh mezőgazdasági tárca megbízásából készített, a napokban ismertetett nemzetközi összehasonlító felmérésből kiderül, hogy Németországban és Ausztriában jobb az áruminőség, mint Csehországban, Magyarországon és Szlovákiában. A vizsgálat egy gyártó kiválasztott termékének mind az öt országban azonos logó alatt árusított termékeire irányult. A felmérésben 21 élelmiszer és kozmetikai termék összetételét vizsgálták meg az említett öt országban.

Hasonló összevetésre készülnek a bukaresti hatóságok is: összesen 29, Németországból, Hollandiából és Belgiumból hozott élelmiszermintát vetnek össze Romániában értékesített megfelelőjükkel. Mint arról beszámoltunk, az Országos Állategészségi és Élelmiszerbiztonsági Hatóság (ANSVSA) és az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC) munkatársai élelmiszermintákat gyűjtöttek június 19–26. között a hollandiai Maastrichtban, a németországi Aachenben, valamint Belgium fővárosában, Brüsszelben, hogy összehasonlító tanulmányt tudjanak készíteni a kettős mércével gyanúsított élelmiszerekről.

A hivatalos tájékoztatás szerint 29 terméket vesznek górcső alá, köztük húsból készült termékek, tejtermékek, halkonzervek és csokoládék is vannak. Petre Daea mezőgazdasági miniszter február végén jelentette be, hogy Románia is megvizsgálja a multinacionális cégek által forgalmazott élelmiszerek minőségét, miután felmerült gyanú, hogy gyengébb minőségű termékeket forgalmaznának Kelet-Közép-Európában, mint Nyugat-Európában.