Kipufogógáz nélkül: 30 elektromos buszt vásárol a kolozsvári önkormányzat

Kiss Előd-Gergely , Kőrössy Andrea 2017. július 13., 15:43

Kolozsvár lehet az első település az országban, ahol elektromos buszok közlekednek menetrendszerű járatként: a városháza tájékoztatása szerint kilenc hónapon belül 11 korszerű jármű érkezik.

Harminc elektromos autóbuszt vásárol a kolozsvári önkormányzat, egy modern tömegközlekedési jármű mintegy 500 ezer euróba kerül, így

a beruházás összértéke körülbelül 15 millió euró

– jelentette be Facebook-oldalán Emil Boc polgármester. A keretszerződést kedden írták alá a versenytárgyalást megnyert lengyel Solaris céggel, a megállapodás értelmében az első tizenegy elektromos autóbusz kilenc hónapon belül, azaz legkésőbb 2018 márciusáig megérkezik a kincses városba.

A tizenegy jármű megvásárlási költségének 85 százaléka svájci támogatásból származik, a többi 15 százalékot helyi költségvetésből állják. Az elöljáró elmondása szerint a többi 19 járműt a helyi büdzsével kiegészített európai uniós finanszírozásból szerzik be.

Egy töltés 105 kilométerre elég

A buszok egyenként 78 férőhelyesek, vezeték nélküli internet-hozzáférést biztosítanak az utasoknak, fel vannak szerelve kamerákkal és légkondicionáló berendezéssel, továbbá olyan eszközökkel, amelyek megkönnyítik a fel- és leszállást, valamint az utazást a mozgáskorlátozott személyek számára. A jótállási időszak 5 év, ezen belül minden javítási költséget és a szükséges alkatrészeket a liciten nyertes cég áll.

Emil Boc rámutatott: az elektromos autóbuszok egy töltéssel 105 kilométert tudnak megtenni. A tömegközlekedési járművek számára 13 töltőállomást biztosítanak, amelyek lassú és gyors feltöltésre is alkalmasak – előbbi hat órát, utóbbi mindössze tíz percet vesz igénybe.

Kolozsvár polgármestere hangsúlyozta: a beruházás célja, hogy minőségi, korszerű tömegközlekedési lehetőséget biztosítsanak a lakosoknak, a járműpark folyamatos bővítésével ugyanakkor

nem titkolt céljuk, hogy a helyieket a közszállítás minél gyakoribb használatára ösztönözzék a személyautózás helyett.

Nem mellékes az sem, hogy a buszok környezetkímélők.

Úttörő lehet Kolozsvár

A projekt nyomán

Kolozsvár lehet az első település Romániában, ahol a helyi tömegközlekedési vállalat menetrendszerű járatként elektromos buszokat állít forgalomba.

Bukarest önkormányzatának képviselő-testülete ugyan június végén egyhangúlag megszavazott egy határozattervezetet, amely alapján a főváros 100 elektromos autóbuszt vásárol, és kiépítik a járművek működtetéséhez és töltéséhez szükséges infrastruktúrát, a projekt azonban még „gyerekcipőben jár”. Egyelőre ugyanis addig jutottak, hogy felhatalmazták a város tömegközlekedési vállalatát a technikai-gazdasági tanulmány kidolgozására.

Rövid ideig ugyanakkor több városban is ki lehetett próbálni a korszerű járművet, a lengyel Solaris ugyanis márciusban romániai körútra küldte díjnyertes elektromos autóbuszát. A turné Nagyváradon kezdődött, ahol a helyiek egy hétig élvezhették a modern technológiát, majd a busz többek között Nagybányán, Nagyszebenben és Brassóban is megfordult.

Kolozsvár polgármesterének egyébként régóta szívügye a helyi tömegközlekedés fejlesztése: június végén, negyedik elöljárói mandátuma első egy évét összegző jelentésében arról számolt be, hogy a városháza a kö­zeljövőben 100 elektromos közszállítási jármű vásárlását tervezi. Boc úgy fogalmazott: prioritás számukra, hogy a kincses város tömegközlekedési hálózatát a nagy európai városok mintájára korszerűsítsék.