Jöhetnek az elítéltek a bukaresti kormányba?

Balogh Levente 2017. július 12., 18:37

Módosítaná a kormány a kabinet működését szabályozó 2000/90-es számú törvényt, amely tiltja, hogy jogerősen elítélt személyek kormánytagok legyenek – közölte szerdán több bukaresti sajtóorgánum.

A kormány székhelye, a Victoria-palota Fotó: Gov.ro

A nem hivatalos értesülések szerint a módosítás tervezetének értelmében ha a jogerősen elítélt személyt rehabilitálták, tagja lehet a román kormánynak.

Két évig terjedő vagy felfüggesztett börtönbüntetés esetén a rehabilitáció automatikus, ha az érintett a büntetés letöltését követő három évben nem követ el bűncselekményt. A két évet meghaladó szabadságvesztés esetén a bíróság dönthet a rehabilitációról, ha a letöltését követő 4–10 évben az érintett jó magatartást tanúsított.

Kormányközeli források ugyanakkor szerdána Mediafax hírügynökséggel közölték: a kormány nem készül ilyen módosításra.

A jelenleg hatályos jogszabály akadályozta meg Liviu Dragneát, a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökét abban, hogy miniszterelnök legyen. A képviselőház elnöki tisztségét betöltő politikust ugyanis tavaly áprilisban két év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a bukaresti legfelsőbb bíróság az államő leváltásáról kiírt 2012-es népszavazással kapcsolatos perben.