Kelemen: Johannis kampányolni megy a Székelyföldre

Rostás Szabolcs 2017. július 12., 17:59

Kampánycélból utazik a Székelyföldre Klaus Johannis államfő – jelentette ki szerdán a Krónika kérdésére Kelemen Hunor. Az RMDSZ elnöke közölte azt is: eldőlt, hogy a román egyesülés centenáriumára tekintettel a szövetség nem lép kormányra 2019 előtt.

Fotó: Biró István

Az RMDSZ elnöke egy kolozsvári sajtóbeszélgetésen úgy vélekedett, a jelenlegi elnök elődjének, a magyarlakta régióban rendszeresen megfordult Traian Băsescunak a modelljét veszi alapul, amikor nem az erdélyi magyarság érdekvédelmi szervezetével, hanem közvetlenül az erdélyi magyar emberekkel kíván tárgyalni.

{K2}

Kelemen feltárta: Johannis mintegy fél évvel ezelőtt jelezte neki, hogy még ebben az évben felkeresné Hargita és Kovászna megyét, és noha a szövetségi elnök március 15-ét javasolta a vizit időpontjának, az államfő nem tartotta jó ötletnek. Mivel az RMDSZ vezetőivel, székelyföldi parlamenti képviselőivel nem egyeztetett a Cotroceni-palota, és nem hívták meg, ezért nem is lesznek ott az államfő július 18-ai jövő keddi székelyföldi látogatásának állomásain.

{K1}

A politikus egyébként érdekesnek nevezte, ahogyan Johannis lereagálta az RMDSZ és a balliberális koalíció vezetői között a kormányváltás idején lezajlott tárgyalásokat. A Tudose-kabinet megalakulását megelőző cotroceni-i konzultáción az államfő azt mondta az RMDSZ küldöttségének, hogy a magyar alakulat „fölöslegesen tette ki magát támadásoknak” a PSD–ALDE-koalíciónak benyújtott követeléscsomagjával.

Kelemen elmondása szerint Johannis kijelentette: bármelyiket fogadta volna el a bukaresti parlament az RMDSZ által szorgalmazott jogszabályok közül, azok külön-külön súlyos etnikai konfliktust szítottak volna Erdélyben.

(A szövetség a kulturális autonómiát is tartalmazó kisebbségi törvényről, március 15. hivatalos ünnepnappá nyilvánításáról és az anyanyelvhasználati jogoknak a helyi közigazgatásban történő bővítéséről egyeztetett a román koalícióval). Kelemen felidézte: ekkor is elismételte azt a 2015-ben megfogalmazott javaslatát, hogy egy olyan többség-kisebbség paktumot kellene az államfőnek kezdeményeznie, amely kivonja a kisebbségi kérdést a pártpolitikai csatározások köréből, és biztosítja, hogy nem nyirbálják meg a szerzett kisebbségi jogokat.

Kelemen Hunor kérdésünkre elmondta: eldőlt, hogy a 2018-as román egyesülés centenáriumára tekintettel az RMDSZ bizonyosan nem lép kormányra 2019 előtt, mindazonáltal folytatni kívánják a parlamenti együttműködésről szóló megállapodást a PSD–ALDE-koalícióval; az első félév tapasztalatait augusztus végén értékelik ki a szövetség frakciói.

{K3}

A politikus megismételte a kormányválság kapcsán nemrég a Krónikának adott interjú során is elmondottakat, miszerint a jelenlegi román ellenzéki alakulatok – a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Băsescu vezette Népi Mozgalom (PMP) – nem tárgyalóképesek az RMDSZ számára. Ezekkel a pártokkal a szövetség annak ellenére sem tud együttműködni, hogy a PNL-t a félig magyar származású Ludovic Orban, az USR-t pedig ideiglenesen a magyar nemzetiségét teljes mértékben felvállaló kolozsvári Elek Levente irányítja.