Telítődik a patikusszakma

Bíró Blanka 2017. július 12., 17:40

Egyre ritkábban fordul elő, hogy a későbbi munkavállalás fejében a gyógyszertárak állják a patikushallgatók tandíját. Az érintettek szerint a szakma telítődött, már nem kell „vadászni” a gyógyszerészekre.

Fotó: Kristó Róbert/archív

Még mindig él a gyakorlat, de a szakma telítettsége miatt egyre ritkábban fordul elő, hogy a gyógyszertárak fizetik a patikushallgatók egyetemi tandíját, vagy más formában támogatják a fiatalokat, akiknek cserébe bizonyos időt le kell dolgozniuk az adott gyógyszertárban.

Nemrég Kelemen Tibor, a Kovászna megyei munkaerő-elhelyező ügynökség igazgatója számolt be arról: a munkaadók még mindig igyekeznek élni a lehetőséggel, hogy időben magukhoz csalogassák a pályakezdőket. A cégek egy része a szünidő alatt ajánl munkát a fiataloknak, mivel ha megszokják a körülményeket, és jó kapcsolatot alakítanak ki a munkatársakkal, tanulmányaik befejezése után nagy eséllyel visszatérnek.

Egy másik lehetőség, hogy

a munkaadók átvállalják a tandíjat azzal a feltétellel, hogy a fiatal majd ledolgoz náluk néhány évet.

Kelemen szerint az elmúlt években a háromszéki patikákban volt gyakorlat, hogy vállalták a fiatalok taníttatásának költségeit.

Szabó Péter, a Kovászna megyei gyógyszerészkamara elnöke a Krónikának megerősítette, hogy valóban létezik ez a gyakorlat, érvényben vannak még ilyen megállapodások, de új szerződéseket egyre ritkábban kötnek, mert telítődött a szakma.

Egyre több az egyetem, sok helyet hirdetnek meg, már nincs gyógyszerészhiány, sőt gyógyszerész-asszisztensből többlet van.

A beiskolázási terveket úgy állítják össze, hogy nem veszik figyelembe a piaci igényeket, így a pályakezdők egyre nehezebben találnak munkát” – magyarázta a szakember. Szabó ugyanakkor azt is elmondta: inkább arra van példa, hogy a szülők vagy maguk a fiatalok keresik fel őket, hogy megtudakolják, van-e lehetőség a taníttatási költségek, illetve ezek egy részének átvállalására.

A kamara próbál közvetíteni a felek között, de egyre kevesebb az ajánlat. Még nehezebb helyzetben vannak a gyógyszerész-asszisztensek, akik egyre kevesebb sikerrel keresnek munkát, hiszen a kisebb, vidéki patikákban nem dolgoznak váltásban, így a gyógyszerésznek nincs szüksége kisegítőre.

Szabó Péter rámutatott: korábban valóban az volt a gyakorlat, hogy a gyógyszertár megkereste az egyetemistát, és felajánlotta, hogy bepótol a költségeibe, ha vállalja, hogy hazamegy, nem pedig külföldön vagy valamely nagyvárosban keres munkát. A szerződéseket általában úgy kötötték meg, hogy ahány évig a cég fizette a tandíjat, annyi időre kötelezte el magát a pályakezdő.

A kamara elnöke szerint

most már jó a lefedettség,

Háromszéken a kórházi gyógyszertárak mellett további 64 patika működik. A kis falvakban nem is lenne kifizetődő gyógyszertárat fenntartani, de Kovászna megyében már minden öt kilométeres körzetben van egy patika. A kamara nyilvántartásában átlagosan 140–150 gyógyszerész szerepel, a szám nem állandó, mert folyamatos a ki- és bevándorlás a rendszerben.