Rövidesen védett márka lesz az Érmelléki Minőségi Termék

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2017. július 12., 12:13

Védett márka lesz az Érmelléki Minőségi Termék, miután az Érmelléki Gazdák Egyesülete (ÉGE) a négyezer lejes illetéket kifizetve iktatta a szükséges iratokat a védjegyhivatalban – jelentette be kedden a szervezetet elnöklő Csomortányi István.

Nagyváradi sajtótájékoztatóján megjegyezte, hogy az elkövetkező harminc napban még megtámadható a név és az embléma, utána viszont már hivatalosan is biztosított lesz a térség kistermelőinek támogatására szánt brand.

„Már két éve használatban van, ezért úgy gondolom, mindenki számára egyértelmű, hogy kié a szellemi termék.

Nem hinném, hogy lenne olyan elvetemült alak, aki megtámadná a bejegyzést”

– hangsúlyozta.

Lapunkban korábban már beszámoltunk arról, hogy ezzel a védjeggyel a régióban élő őstermelőket kívánják népszerűsíteni és ösztönözni őket arra, hogy piacképes termékeket állítsanak elő.

Az érmelléki kisgazdák támogatását célozzák az ÉGE által szervezett nagyváradi termékvásárok is, amelyekkel kapcsolatban Csomortányi közölte: eddig évente csak egy termelői vásárt tudtak szervezni a megyeszékhelyen, mivel

az arra alkalmas standokért „horribilis” bérleti díjat számol fel a helyi önkormányzati hivatal,

márpedig azt a helybérléssel együtt az egyesület állja, míg a kiállító gazdáktól csak minimális „helypénzt” kérnek.

Jövőre ugyanakkor már havi rendszerességgel lehet érmelléki termékvásárra számítani, mivel addigra legyártják a saját standjaikat. Idén eddig húsvétkor rendeztek vásárt, de augusztus 20-án a Szent László térre tervezik a következőt, majd ősszel még további két alkalommal állíthatják ki portékáikat a régió kisgazdái.

Mint megtudtuk, a támogatói tagsággal együtt már mintegy kétszázan vannak az egyesületben.