Nem a törpe vízi erőművekre a Kis-Szamoson

Kiss Előd-Gergely 2017. július 12., 12:09

A Kolozs megyei törvényszék döntése értelmében le kell állítani a Kis-Szamoson a törpe vízi erőművek építését, a kivitelezőnek pedig vissza kell állítania a folyómedret eredeti állapotába.

Fotó: Clujust.ro

Nem építheti fel törpe vízi erőműveit a Kis-Szamoson az ATS Energy, miután a vállalkozást perbe hívó országos horgászegyesület alapfokon nyert a cég és a Kolozs megyei önkormányzat ellen. A Kolozs megyei törvényszék döntése értelmében

a vállalkozásnak le kell bontania eddigi építményeit, és vissza kell állítania eredeti állapotába a folyó medrét,

illetve a Hideg-Szamos völgyét – közölte a Clujust.ro igazságügyi szakportál. A per még 2014-ben kezdődött, most alapfokon zajlott az újratárgyalás, amelynek ítéletében a törvényszék 150 lejes perköltség kifizetésére is kötelezte a vesztes felet.

Vákár István, a Kolozs megyei tanács alelnöke a Krónikának elmondta: a hivatalnak nem sok köze van a beruházáshoz,

a megye ugyanis nem építtethet törpe vízi erőműveket, legfeljebb arról lehet szó, hogy nekik kell kibocsátaniuk bizonyos engedélyeket. Vákár arról is beszámolt: mire egy nagyszabású projekt terve egyáltalán eljut odáig, hogy a megyei önkormányzat asztalára kerüljön az építkezés engedélyeztetése céljából, a kivitelezőnek rendelkeznie kell valamennyi szakhatóság jóváhagyásával. Azaz előzetesen be kell szerezniük a környezetvédelmi és erdészeti engedélyt, továbbá tisztázni kell a telekkönyvi, tulajdonjogi viszonyokat.

Környezetvédelmi engedély nélkül a saját útjavításainkat sem engedélyezzük”

– magyarázta a megyei önkormányzat alelnöke. Vákár egyébként gazdasági szempontból nem tartja rossz dolognak a törpe vízi erőművek építését, és mint rámutatott, ez még mindig környezetbarátabb megoldás, mint például a hőerőművek működtetése. „Természetesen be kell tartani ebben az esetben a törvények vonatkozó előírásait” – hangsúlyozta a politikus.

Elvileg a törpe vízi erőművek valóban nem károsítják a környezetet a „hagyományos” értelemben, a zöld aktivisták viszont rendszerint arra hívják fel a figyelmet, hogy

a létesítmények duzzasztógátjai túl kevés vizet engednek átfolyni, emiatt kiszárad a folyó medre, és elpusztulnak a halak.

A törpe-vízerőművek Székelyföldön sem túl népszerűek, néhány éve Lénárd András, a csíkszentsimoni Csíki Sör Manufaktúra jelenlegi tulajdonosa kezdeményezte ilyen építmények létrehozását Homoródfürdőn, a helyiek és a természetvédők tiltakozó akciói nyomán azonban a beruházást leállították.