Harc a bástyákért: pereskedésbe „fulladt” a várfelújítási projekt

Pap Melinda 2017. július 12., 10:50

Pert indított a nagyváradi önkormányzat, miután a fejlesztési minisztérium visszautasította a vár felújításának folytatására vonatkozó projektjét. Ennek keretében a várfalat és a bástyákat restaurálnák.

Fotó: Lexikon.adatbank.ro

Pereskedés miatt késik a nagyváradi vár felújításának harmadik, a bástyák és a várfal felújítására vonatkozó szakasza. Ilie Bolojan polgármester szerint a Regionális Operatív Program keretében benyújtott projektet azzal a kifogással utasították el, hogy nem egyértelmű, a bástyák az önkormányzat tulajdonát képezik vagy sem.

Azt kérték, az önkormányzat bizonyítsa be: a teljes műemléképület-együttesnek birtokosa

– vázolta a helyzetet legutóbbi sajtótájékoztatóján az elöljáró.

Bolojan kifejtette: elképzelhető, hogy az öt védőbástya nem volt egyértelműen beazonosítva a vár felmérésekor, az elöljáró szerint azonban a hivatal már bizonyította, hogy a vár egészének tulajdonosa.

Emiatt fellebbeztek a projekt visszautasítására vonatkozó döntés ellen, és miután az illetékes hatóságok fenntartották eredeti álláspontjukat, a közigazgatási bírósághoz fordultak.

A polgármester szerint egyedüli lehetőségük a patthelyzet feloldására az volt, hogy perbe fogják a fejlesztési minisztériumot.

A váradi önkormányzat tavaly ősszel nyújtotta be a középkori vár Csonka- és Bethlen-bástyájának, illetve a várfalnak a helyreállítására vonatkozó pályázatát a Regionális Operatív Programhoz. A tanács novemberi ülésén jóváhagyott határozat értelmében a beruházás értéke áfával együtt 12,67 millió lej.

A Csonka-bástya a benne kialakított nyári színházzal Fotó: Facebook/Visit Oradea

A műszaki és gazdasági mutatókat jóváhagyó határozat leszögezi: bár a vár már két felújítási projektnek is tárgya volt, ezek csupán a várudvarbeli épületekre vonatkoztak, nem pedig a tulajdonképpeni várfalra. Ez ugyanolyan leromlott állapotban van, mint az 1990-es években, amikor az önkormányzat átvette az erődítményt, ahol évtizedekig állami intézmények működtek.

A projekt keretében restaurálják és konzerválják a vár- és bástyafalakat,

valamint az alapzatot, közművesítést végeznének, a terv szerint pedig konferenciaközpontot is kialakítanak. A felújítandó Csonka-bástyában egyébként a városi pénzből létrehozott nyári színház működik.

A nagyváradi önkormányzat 2009-ben, majd 2012-ben nyert támogatást a 15 hektáron elterülő vár belső épületeinek felújítására. A 87,86 millió lej értékű felújítási projekthez 66,31 millió lejt az Európai Unió biztosított, a felújítást 2010-ben kezdték el, és öt évig tartott. A váradi Közép-Európa egyik legjobban megőrzött olasz reneszánsz stílusban épített vára. Az ötszögű, sarokbástyákkal körülvett vár 1570–1618 között nyerte el mai formáját.