Tusk az európai értékeket ajánlotta a román kormányfő figyelmébe

Krónika 2017. július 11., 19:02

Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével találkozott kedden Mihai Tudose román kormányfő. Tusk kiemelte az európai értékek tiszteletben tartásának, valamint a korrupcióellenes harcnak a fontosságát.

Mihai Tudose és Donald Tusk brüsszeli megbeszélésüket követően Fotó: Román kormány

A román kormányfő és az Európai Tanács elnöke a korrupcióellenes harc kapcsán megegyezett abban, hogy valamennyi törvénykezdeményezésre csak a döntésben érintettek, valamint a civil társadalom véleményének előzetes meghallgatása után kerülhet sor – tájékoztatták az Agerpres hírügynökséget hivatalos források.

Ugyanazon források szerint a beszélgetés során elhangzott, hogy az igazságügyi minisztérium feladata gyakorlatba ültetni az alkotmánybíróság döntéseit,

a kezdeményezéseket pedig ezt követően nem a kormánynak, hanem a parlamentnek kell elfogadnia, az átláthatóság elvének tiszteletben tartásával.

A találkozón szóba került a Moldovai Köztársaság uniós csatlakozásának kérdése, valamint Románia közelgő EU-elnöksége is. Brüsszeli látogatásán a román miniszterelnök Románia stabilitásáról biztosította az Európai Unió magas rangú tisztviselőit. A kormányfő Románia állandó brüsszeli képviseletének székhelyén úgy nyilatkozott: tárgyalópartnereit az ország stabilitásáról biztosította, valamint arról, hogy tartják magukat a 3 százalékos kültségvetési hiánycélhoz.