Készülnek a székely önkormányzati vezetők Johannis látogatására

Bíró Blanka , Gyergyai Csaba 2017. július 11., 18:55

Államfői beiktatása óta először látogat Hargita és Kovászna megyébe Klaus Johannis július 18-án. Az RMDSZ vezetőségével politikai vonalon nem tárgyalt az elnöki hivatal, de a székelyföldi önkormányzatokkal már egyeztettek technikai kérdésekről. 

Klaus Johannist július 18-án várják Székelyföldre Fotó: Presidency.ro

Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke a Krónika érdeklődésére elmondta, az elnöki hivatal nem egyeztetett előzetesen a szövetség képviselőivel a székelyföldi látogatásról, és annak pontos céljairól.

A székelyföldi látogatás kapcsán politikai megbeszélésre nem került sor, a technikai részletekről viszont a Hargita és Kovászna megye önkormányzati vezetőivel már korábban tárgyaltak.

Azt most korai megfogalmazni, hogy van-e gesztusértéke a látogatásnak, s hogy mit vár ettől az RMDSZ, azt azonban tudjuk, hogy az államfővel folytatott megbeszélésen a székelyföldi önkormányzati vezetők tájékoztatni fogják Johannist a két megye helyzetéről, legégetőbb problémáikról, és biztos vagyok abban is, hogy kitérnek az államfőnek a magyar közösséggel kapcsolatos eddigi kijelentéseire is” – fogalmazott kérdésünkre a szövetség ügyvezető elnöke.

{K2}

Amint arról beszámoltunk, Klaus Johannis az RMDSZ és a román balliberális koalíció közötti múlt hónapi tárgyalásokra utalva úgy fogalmazott: nem lehet alkudozni az etnikai alapú autonómiáról, ez ugyanis szerinte „nemkívánatos dolog” Romániában.

Tamás Sándor, a Kovászna megyei önkormányzat elnöke lapunknak elmondta, politikai és közigazgatási témák kerülnek majd terítékre az önkormányzati vezetők részvételével zajló, zártkörű egyeztetésen.

Biztos vagyok abban, hogy Klaus Johannis érteni fogja, miről beszélünk,

hiszen politikus, és volt önkormányzati vezető, így a közigazgatás rejtelmei nem jelentenek kihívást számára” – fogalmazott lapunknak Tamás Sándor.

A háromszéki elöljáró az MTI-nek azt mondta, a megbeszélések során tájékoztatni fogják az államfőt mindarról, amit Székelyföld és Románia jövőjéről gondolnak. „Van néhány kérdés, amit határozottan másként látunk, és ezekben a kérdésekben szeretnénk nyomatékosítani az álláspontunkat” – tette hozzá Tamás Sándor.

Kíváncsiak voltunk egyébként arra is, hogy a látogatásnak van-e köze ahhoz, hogy a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor épp július 18-án kezdődik, Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) ügyvezető elnöke, Tusványos politikai programfelelőse azonban elmondta:

nem küldtek meghívót az államfőnek, és nem is tudtak arról, hogy Johannis ebben az időszakban épp székelyföldi „túrán” vesz részt.

Amúgy július 18. az úgynevezett nulladik nap a tábor életében, a programban csupán két esti koncert szerepel, a hivatalos megnyitóra csak másnap kerül sor. „Ettől függetlenül szívesen látjuk Klaus Johannist a táborindító koncerteken” – tette hozzá Sándor Krisztina.

{K1}