„Robbanhat” az e-autótöltők piaca

Krónika 2017. július 11., 11:22

2020-ig negyven elektromos autótöltő állomás nyílik meg vissza nem térítendő uniós finanszírozásból Romániában. A kezdeményezés a NEXT-E projekt része, amelynek célja egy páneurópai, hat országot átfogó elektromos töltőállomás-hálózat kifejlesztése.

Illusztráció Fotó: kaufland

Az E.on és a Mol egy negyven egységből álló elektromos autótöltő hálózatot fejleszt Romániában. A beruházást, amely idén kezdődik, és 2020-ban zárul, vissza nem térítendő európai alapokból finanszírozzák – tájékoztatott a Mol Románia.

Mint a közleményben rámutatnak, a kezdeményezés egy nagyobb projekt, a NEXT-E része, amelynek célja egy páneurópai, hat országot átfogó elektromos töltőállomás-hálózat kifejlesztése. A NEXT-E kapja a legnagyobb e-mobilitási támogatást az Európai Bizottság részéről arra a célra, hogy bővítse az elektromos járművek töltésére szolgáló infrastruktúrát a kohéziós országokban.

Fotó: Turnul Sfatului

Az Európai Bizottság június 23-án jelentette be, hogy a NEXT-E projektet választották ki, hogy finanszírozást nyerjen az Európai Összekapcsolási Eszköz (Connecting Europe Facility – CEF) program keretében. A NEXT-E egy 18,84 millió eurós ajánlott társfinanszírozással kapja meg a CEF elektromosjármű-projekthez nyújtott támogatását.

A NEXT-E projekt révén 222 standard gyorstöltő állomást (50 kW) és 30 ultragyors töltőállomást (150–350 kW) telepítenek,

ami kulcsfontosságú infrastruktúrát biztosít a járművek elektromos töltéséhez a Cseh Köztársaságban, Szlovákiában, Magyarországon, Szlovéniában, Horvátországban és Romániában.

A projektet 152 sikeres közlekedési projekt közül választották ki. Eredetileg 349 közlekedési projektből szelektáltak, amelyek keretében összesen 7,5 milliárd eurónyi CEF társfinanszírozást igényeltek.

A projekt részeként Romániában negyven gyorstöltő állomást telepítenek elektromos járművek számára.

Ezek közül 19-et az E.On Energie Románia telepít majd, amely ezt a befektetést egy 1 millió eurós nem visszatérítendő finanszírozással támogatja európai alapokból.

A Mol Románia további 21 állomást telepít.

A gyorstöltő állomásokat a Mol által működtetett hálózat töltőállomásain helyezik el, és három főbb útvonal jelentősebb állomásait érintik: Arad–Bukarest–Konstanca (IV. páneurópai folyosó), Sebes–Marosvásárhely–Jászvásár és Suceava–Bukarest–Giurgiu (IX. páneurópai folyosó, részben).

A legfrissebb statisztikák szerint különben a romániai utakon közlekedő gépkocsik alig 1 százaléka elektromos

még úgy is, hogy az év első négy hónapjában háromszorosára nőtt a környezetbarát járművek értékesítése: 2016-ban ugyanebben az időszakban 195 elektromos és hibridautót adtak el, míg idén 548-at, az elmúlt három évben pedig majdnem 2000-et.

Az elektromos autók vásárlását – mint ismert – az állam 10 ezer euróval támogatja, amennyiben az illető régi autóját is leadja, további 6500 lejes vouchert kap, azaz összesen 11 500 eurós kedvezményben részesülhet, némelyik kisméretű elektromos autó pedig ennél valamivel többért elvihető.