Újabb könyvet ad ki a kolozsvári „kalózlány”

Bede Laura 2017. július 11., 11:14

Ötödik könyvének befejezésén dolgozik a tizenöt éves, kolozsvári Lupescu Kata, aki idén májusban adta ki első, Kalózlány című ifjúsági kalandregényét. A fiatal író a Krónikának számolt be a jövőben megjelenő alkotásokról.

Fotó: Facebook/Vibe Fesztivál

A fantáziavilág nagy kedvelője, a kolozsvári Lupescu Kata első könyvéről, írási, illetve olvasási szokásairól is beszélt a marosvásárhelyi VIBE fesztivál nyári egyetemi programjainak keretében. „Az első könyvem, a Kalózlány folytatása decemberben jelenik meg, és a kolozsvári adventi könyvvásáron mutatják be. Jelenleg az ötödik kötet befejezésén dolgozom, és ebből a sorozatból a hatodik lesz az utolsó” – mondta el a Krónika megkeresésére Lupescu Kata.

Hozzátette, amikor a szöveg gépelésekor leüti az utolsó karaktert, azt egy monumentális pillanatként éli meg, ennek ellenére nem tart szünetet két könyv megírása között, egyből nekifog az újabb köteten dolgozni. „Az első könyvem tizenegy évesen írtam tizenegy hónap alatt, a másodikhoz már csak három hónap kellett. Mindig változik a munkaidő, ez főként attól függ, hogy milyen a történet, ha lezserebb, akkor egyértelmű, hogy kevesebb idő alatt végzek az alkotással.

Az volt a titkos vágyam, hogy ne a korom miatt olvassák a könyvem, hanem a történet miatt,

mert itt nem az éveken van a hangsúly, hanem a könyvön” – részletezte az író.

Mint mondta, mindig is nagyon szeretett írni, de csak hatodik osztályban kezdhetett el komolyabban foglalkozni vele. Előtte is írt két-három oldalas novellákat, a könyvek létrehozását egy folyamatnak tekinti. A Kalózlány: Végső kezdet című alkotás története 1793-ban játszódik, és egy olyan világról szól, amelyben sokkal több fantázia van, különleges lények és emberek is megtalálhatók.

A történet különleges megvilágításba helyezi a mi világunkat.

Charlotte, a főhősnő karakterét nem a saját személyiségem alapján formáltam meg. A főszereplő intelligens, vicces, bátor, de nagyon arrogáns és hiú, valamint nem tud megbocsájtani” – fejtette ki az alkotó.

Lupescu Kata arról is beszámolt, hogy a második kötetben sokat változik a főhősnő, illetve a történet fondorlatos, nyakatekert, de szerethető lehet az olvasók számára, valamint a könyv olvasásához és megértéséhez az alsó korhatár körülbelül tíz év.

Lupescu Kata 2002-ben született Budapesten, egyéves kora előtt Kolozsvárra költözött szüleivel. Jelenleg a Báthory István Elméleti Líceum diákseregét gyarapítja. A Kalózlány: Végső kezdet ifjúsági kalandregény ha angol nyelvterületen kerülne kiadásra, a young adult fantasy kategóriába tartozna, mert a serdülő olvasóréteget célozza meg, a történet pedig a felnőtté válásról szól. Lebilincselő sztorival, szikrázó párbeszédekkel és nem utolsósorban az írói fantázia olyan sziporkáival, mely oldalról oldalra egyik bámulatból a másikba ejti az olvasót – olvasható az Idea Könyvtér honlapján.