Nem hirdette ki Johannis a duális képzésre vonatkozó törvényt

Kőrössy Andrea 2017. július 10., 16:21

Visszaküldte a parlamentnek újraelemzésre a duális szakképzést szabályozó törvénymódosító javaslatot Klaus Johannis államfő, aki szerint a Romániában újnak számító képzési formának „számos negatív hatása” lehet az oktatási folyamat minőségére nézve.

Fotó: Veres Nándor

 Az államelnök egyebek mellett azt kifogásolta: a jogszabály nem tér ki arra, hogy a szakiskolába járó diákok számára gyakorlati képzést nyújtó vállalkozásoknak meg kellene felelniük bizonyos minőségbeli kritériumoknak. Szerinte így

nem világos, hogy melyik hatóság illetékes az iskolákkal szerződést kötő cégek kiválasztási folyamatának ellenőrzésében.

Johannis szerint ez azért is fontos lenne, mert a duális képzésben résztvevő jogi személyek adókedvezményekben részesülnek.

„A cégek úgy részesülnének előnyökben, hogy közben az általuk nyújtott szolgáltatás minőségét senki nem ellenőrzi rendszeresen” – írja az államfő indoklásában. Johannis azt is kifogásolja, hogy a törvény szerint a duális oktatási formát – a következő tanévben legalábbis –

kizárólag a hároméves szakiskolai képzés során lehet alkalmazni, szerinte ez hátrányosan érinti a 4 éves képzést is nyújtó technológiai líceumokat.

A kormány még tavaly fogadta el a 2016/81-es számú, a duális szakképzésre vonatkozó – a 2011-es tanügyi törvényt módosító – sürgősségi rendeletet, amelyet később a parlament hitelesített egy jogszabállyal, ezt küldte most vissza Klaus Johannis.

Az országos szinten elvileg a 2017/2018-as tanévtől elinduló duális szakképzés megszervezésére vonatkozó módszertan idén áprilisra készült el, azóta pedig a szakiskolák többsége már szerződést kötött a diákoknak a gyakorlati képzést nyújtó cégekkel. A módszertan szerint a cégek a havi 200 lejes állami ösztöndíj mellett további havi 200 lejt fizetnek a náluk gyakorlatozó tanulóknak, biztosítják a munkaruhát, a munkaeszközöket, a nyersanyagot, és balesetbiztosítást kötnek a 3 éves képzési ciklusban.

Korábban erdélyi szakiskolák vezetői a Krónikának úgy nyilatkoztak: a duális képzés elvileg jónak hangzik, szakmai és anyagi szempontból is előnyös lehet a diákoknak, a tapasztalatok alapján azonban óvatosak, és inkább megvárják, mindez hogyan működik majd a gyakorlatban. A gyakorlati oktatás ugyanakkor nem került veszélybe Klaus Johannis döntése nyomán, hiszen a szakoktatás keretében eddig is várták a cégek a diákokat.