A világ legjobbjai között a kárászteleki pezsgőcsalád

Krónika 2017. július 10., 13:40

Bekerült a világ legjobb pezsgői közé a Kárászteleki Pezsgőpincészet májusban piacra került új terméke, a tradicionális módszerrel készült Carassia pezsgőcsalád.

Fotó: A világbajnokság Facebook-oldala

A Szilágy megyei pincészet tájékoztatása szerint az idén negyedik alkalommal megszervezett Champagne és Pezsgő Világbajnokságon először díjaztak romániai pezsgőt. A Carassia Blanc de Blancs Brut és a Carassia Rosé Brut pezsgőket ezüstéremmel jutalmazta a világ jelenleg legelismertebb három pezsgőszakértője: Tom Stevenson, Essi Avellan, Master of Wine és Dr. Tony Jordan.

A CSWWC az első és egyelőre az egyetlen verseny, ahol kizárólag pezsgőket értékelnek. A több szempontból is egyedi versenyre idén 29 országból érkeztek pezsgők, amelyeknek mindössze 10-15 százaléka kapott arany vagy ezüst érmet.

A 127 arany és 167 ezüstérem közül kettő – a verseny történetében először – Romániába került.

A Szilágy megyében huszonkét hektáron gazdálkodó Kárászteleki Pezsgőpincészet 2013-ban került vissza a régió bortérképére, és az egyetlen az új generációs pincészetek közül, amely pezsgőgyártás céljából jött létre. A pincészet 2014 óta gyöngyöző és csendes borokkal van jelen a piacon, pezsgői ez év májusában jelentek meg, a törvényes előírás szerinti kilenc hónap helyett húsz hónapos palackos érlelést követően.

A CARASSIA pezsgőcsalád a Champagne és Pezsgő Világbajnokság két ezüstérmén kívül már begyűjtött két arany- és két ezüstérmet hazai versenyeken.