Új óvoda épül Krasznán a magyar kormány támogatásával

Krónika 2017. július 09., 15:44

Református óvodát építenek Krasznán, ahol a demográfiai adatok alapján növekszik a közösség, így nagy szükség lesz az új létesítményre.

Óvodát épít a Szilágy megyei Krasznán a Szilágysomlyói Református Egyházmegye, a létesítmény alapkövét szombaton tették le, a reformáció 500 éves évfordulója alkalmából szervezett Egyházmegyei Gyülekezeti Napon.

Bogya Miklós, Kraszna község polgármestere az ünnepségen úgy fogalmazott:

az épülő óvoda jó példája annak, amikor az egyházi és a világi intézmények gyümölcsözően együttműködnek.

Szerinte a településen nagy haszna lesz a intézménynek, a demográfiai adatok szerint ugyanis a közösség növekszik.

„A jelenlegi délutáni óvodánk sorsa kérdőjeles, mert az épületet vissza kell szolgáltatni eredeti tulajdonosának, viszont az új óvoda biztos otthont jelent gyermekeink számára. Mindnyájan azt szeretnénk, hogy korszerű és modern, 21. századi épületben formálódjanak gyermekeink, olyan elvek mentén, amelyek kiállták az idők próbáját” – idézte az elöljárót az önkormányzat által szerkesztőségünkhöz eljuttatott közlemény.

Seres Dénes Szilágy megyei parlamenti képviselő gratulált a református egyház kezdeményezéséhez, majd úgy fogalmazott: „nagy szeretettel és tisztelettel gondolunk a református egyház elmúlt 500 évére, és elődeinkre, akik megőrizték hitüket, értékeiket, és átruházták azt nemzedékről nemzedékre”.

A politikus kifejtette: egy óvoda alapkőletétele mindig fontos esemény, hiszen ez jelenti a gyermekek és családok jövőjét. Leszögezte: biztonságban, jólétben, a szülőföld iránti szeretet szellemében kell nevelni a következő generációt, és fontos, hogy a gyermekek által „megőrizzük hitünket, és elődeinktől példát véve bátran és optimistán nézzünk egy újabb 500 év elé”.

A létesítmény megvalósítása érdekében a Királyhágómelléki Református Egyházkerület a magyar kormány által indított és finanszírozott Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében pályázott támogatásra. Az intézményt az egyházmegye, a krasznai önkormányzat és a helyi iskola közösen működteti és tartja majd fent. 

{K1}