Elkezdték a kolozsvári Vasutaspark kitakarítását

2017. július 09., 14:17

Nekilátott a kolozsvári polgármesteri hivatal a Vasutaspark kitakarításának, miután a zöldövezetet nemrég visszakapta az államtól a helyi önkormányzat.

Emil Boc polgármester Facebook-oldalán jelentette be, hogy amint a tulajdonoscserére vonatkozó kormányhatározat megjelent a Hivatalos Közlönyben, azonnal nekiláttak a munkának.

Mindenekelőtt

összegyűjtik és elszállítják a kiadós mennyiségben felgyűlt szemetet, rendbe teszik a fákat és a bokrokat, illetve lenyírják a füvet.

A továbbiakban a civil szféra bevonásával közvitát rendeznek, ennek nyomán ideiglenes formát adnak a vonatállomás közelében található parknak, majd a polgármesteri hivatal versenytárgyalást ír ki a zöldövezetet teljes mértékű korszerűsítése érdekében. Boc azt ígéri, hogy mielőtt nekilátnak a Vasutaspark átalakításának, újabb közvitákat szerveznek a civilek és „a projekt sikerében érdekelt mindegyik fél” bevonásával. A polgármester egyelőre nem közölte, hogy körülbelül mikorra várható a beruházás megvalósítása.

A kormány a hónap elején fogadta el azt a határozatot, amelynek nyomán a kincses város második legnagyobb, 5,3 hektáros zöldövezete a közlekedésügyi minisztériumtól a polgármesteri hivatal tulajdonába került át. Az önkormányzat évek óta harcol a parkért, a vonatkozó tanácsi határozatot már 2015-ben elfogadták, azóta várnak arra, hogy a tulajdonoscserére a kormány is rábólintson. A városvezetés azzal indokolta igényét, hogy Kolozsváron meglehetősen kevés a közterületen levő zöldövezetet, ezért a lakosoknak nagy szükségük lenne a tágas parkra.

{K1}