Részleges szíriai tűzszünetben állapodott Putyin és Trump

MTI 2017. július 07., 23:16

Szíria egyes részeire kiterjedő tűzszünetben állapodott meg pénteken Donald Trump amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök – jelentette be Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pénteken este Hamburgban; hogy a tűzszünet vasárnap déltől lép életbe.

Több mint két órát tartott Vlagyimir Putyin és Donald Trump első személyes találkozója Fotó: Kreml

A Szíria délnyugati részén, Deraa és el-Kuneitra tartományban kijelölt tűzszüneti övezetben a biztonságot az orosz katonai rendőrség fogja biztosítani, az Egyesült Államokkal és Jordániával egyeztetve lépéseit – mondta Szergej Lavrov, aki szerint az amerikai fél kötelezettséget vállalt arra, hogy ellenőrzi a tűzszünet ellenzéki oldalról történő betartását.

Szó volt Bassár el-Aszad elnök sorsáról is. Az Egyesült Államok továbbra is úgy véli, hogy az elnöknek nem lehet szerepe az ország jövőjében, de az még kérdés, hogy miként távozik.

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter szerint ugyanakkor a tűzszünetről szóló megállapodás részletein még dolgozni kell, de maga a megállapodás „annak az első jele, hogy az Egyesült Államok és Oroszország képes együttműködni”. Trump és Putyin megvitatta azt is, hogy a tűzszünet által érintett területen kívül még hol lehetne lecsendesíteni a harcokat.

Oroszország ugyanakkor Aszad legszorosabb szövetségese, és érdeke, hogy hatalmon maradjon, mert ettől függ az orosz befolyás a térségben. Az orosz diplomácia vezetője kiemelte, hogy a két vezető első hivatalos, személyes megbeszélése „konstruktív légkörben” zajlott. Megállapodtak abban is, hogy Moszkva és Washington képviselői együttműködnek az ukrán válság megoldásáért.

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter a találkozóról szólva kiemelte, hogy Trump hangsúlyozottan felvetette Vlagyimir Putyin orosz elnöknek az amerikai elnökválasztásba való orosz beavatkozás kérdését. „Intenzív és hosszú eszmecsere folyt a témáról… Az elnök nem is egyszer hangsúlyozottan visszatért rá” – mondta.

Lavrov szerint Trump elfogadta Putyin biztosítékait, hogy nem volt ilyen beavatkozás, Tillerson viszont megjegyezte, hogy nem tudni, valaha is egyetértésre jut-e a két ország ebben a kérdésben. Tillerson is úgy vélte, hogy a két vezető megbeszélése „nagyon pozitív” volt, és gyorsan megértették egymást. „Nem nagyon hánytorgatták fel a múltat. Azzal foglalkoztak, hogy miként lehet előbbre lépni” – tette hozzá az amerikai diplomácia vezetője.

Észak-Korea esetében eltér a két vezető álláspontja a helyzet kezelésének módját illetően. A Fehér Ház kérni fogja, hogy Oroszország tegyen többet az atom- és rakétaprogram leállításáért – mondta Tillerson. A külügyminiszter elárulta, hogy a két vezető szinte nem is tudta abbahagyni az eszmecserét, és egy ponton Trump felesége bement hozzájuk, hogy a befejezésre kérje őket.