Jövőre Románia ad otthont a Három Tenger Kezdeményezés csúcsértekezletének

Krónika 2017. július 06., 17:59

Jövőre Romániában rendezik a Három Tenger Kezdeményezés csúcstalálkozót – jelentette be csütörtökön Klaus Johannis Varsóban. A román államfő egyúttal érdekes és jó alternatívának nevezte az Egyesült Államok által felkínált amerikai cseppfolyósított gázt.

Klaus Johannis államfő és Donald Trump amerikai elnök üdvözli egymást a varsói csúcson Fotó: Presidency.ro

Az elnök azt mondta: szeretné, ha a Három Tenger Kezdeményezés jövő évi, Romániában sorra kerülő csúcstalálkozóján olyan indítványok születnének, amelyek nem távolítják el a résztvevő államokat az Európai Uniótól, hanem ellenkezőleg: tökéletesen beillenek az EU átfogó céljaiba.

Klaus Johannis aláhúzta, a kezdeményezés egyik fő célkitűzése az észak-déli folyosók megvalósítása, amelyek kiegészítenék a kelet-nyugati folyosókat. „Közúti és vasúti szállításról, adatcseréről, energiaszállításról van szó” – idézte az államfőt az Agerpres hírügynökség kiküldött tudósítója.

Klaus Johannis szerint lehetséges, hogy a romániai csúcstalálkozónak is lesz egy meghívott vendége, mint ahogy Donald Trump amerikai elnök volt a mostani varsói találkozó díszmeghívottja.

Az elnök felidézte, hogy a Három Tenger Kezdeményezés első találkozójára 2007-ben, New York-ban került sor, az ENSZ közgyűlésének keretében. Mindazonáltal érdekes és jó alternatívának nevezte az Egyesült Államok által felkínált amerikai cseppfolyósított gázt, amely szerinte csökkentheti Kelet-Közép-Európa országainak az orosz gáztól való függőségét.

Arra az újságírói kérdésre, hogy az amerikai ajánlat nem sérti-e a Berlin által a Balti-tenger alatt létesített Északi Áramlat nevű orosz-német gázvezeték működtetését, illetve a gázvezeték második ágának megépítését, Johannis kifejtette: az energiabiztonság szavatolása érdekében valamennyi ajánlatból profitálniuk kell a kelet-közép-európai országoknak.

„Realistáknak kell lennünk, elsősorban hazáink gazdaságára kell gondolnunk, és ha energetikai biztonságot akarunk, akkor valamennyi, a piacon létező ajánlatból profitálnunk kell, hogy végül hazánk számára a legelőnyösebb feltételeket érjük el” – idézte az MTI Johannist. Hozzátette: senkinek nem kell tartania az amerikai cseppfolyósított gáztól. Rámutatott: ha az árajánlat és a szállítási feltételek előnyösek és a gáz megfelel az európai szabványoknak, akkor az egy plusz forrás.

Az államfő emlékeztetett, hogy Románia nem, de az Európai Unió jelentős része nagymértékben függ az orosz gáztól, márpedig ha ez a függőség csökkenhet egy más ajánlat következtében, akkor ebből mindenki csak nyerhet. „Minél több az ajánlat, annál előnyösebb helyzetbe kerül a fogyasztó" – érvelt Johannis. Andrzej Duda lengyel elnök a csúcstalálkozón mondott megnyitó beszédében kijelentette, hogy Lengyelország az ország északnyugati határától egészen a horvátországi Krk szigetéig húzódó, egységes gázfolyosó létrehozását szeretné elérni.

A Balti-, az Adriai- és a Fekete-tengerre utaló Három Tenger Kezdeményezés csúcstalálkozóján tizenkét ország vezetői vesznek részt: Ausztria, Bulgária, Csehország, Észtország, Horvátország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Magyarország, Románia, Szlovákia, Szlovénia. Donald Trump USA-elnök meghívott vendégként vett részt a csúcstalálkozón.

A Három Tenger Kezdeményezés célja támogatást nyújtani az Adriai-, a Balti- és a Fekete-tenger által határolt földrajzi régió államai közötti együttműködésre olyan területeken, mint az energia, a szállítás, a távközlés és a környezetvédelem.

{K1}