Az iskolai sportpályák nyári megnyitását szorgalmazzák

Bíró Blanka , Kőrössy Andrea 2017. július 06., 17:44

Miközben Kolozsváron immár gyakorlatba ültetik, hogy az iskoláknak vakációban is nyitva kell tartaniuk a sportpályákat, Kovászna megyében a tanfelügyelőség továbbra is csak javasolni tudja a gyermekbarát intézkedést a tanintézeteknek.

Fotó: Barabás Ákos

Kiss Imre háromszéki főtanfelügyelő kifejtette: a fiatalokat bátorítani kellene, hogy sportoljanak, erre pedig az iskolák udvarai a legalkalmasabbak, ráadásul biztonságosabb, ha ott töltik a napot a gyermekek, mintha közterületen játszanának.

Korábban a sepsiszentgyörgyi önkormányzat is hasonló felhívást fogalmazott meg: Antal Árpád polgármester is úgy vélte, hogy a gyermekek és a fiatalok a sportpályákon tölthetik leghasznosabban szabadidejüket. Kiss Imre rámutatott: nincs általános recept,

nem utasíthatják arra az iskolákat, hogy nyissák meg a kapukat, ehelyett a tanintézetek dolgozhatnak ki saját módszert arra, hogy milyen órarend szerint engedik be a gyermekeket.

„Természetesen az lenne a legjobb, ha valaki felügyelné a tevékenységeket, ám erre nincs lehetőség, az iskolákban nincs elég alkalmazott, és szabad állások sincsenek” – tette hozzá a főtanfelügyelő.

Ennek mentén Kiss Imre elismerte:

a felelősség az iskolaigazgatókat terheli, így nem csoda, hogy félnek az esetleges balesetektől vagy rongálásoktól.

Emlékeztetett, hogy 18 évig vezette a sepsiszentgyörgyi Kós Károly Szakközépiskolát, és soha nem ellenezte, hogy a diákok a szünidőben is használhassák a sportpályákat, illetve egyszer sem történt komoly incidens. „Jobb, ha sportolnak, mint ha a számítógép előtt ülnek” – hangsúlyozta Kiss Imre.

Brassó megyében egy civil szervezet gyűjt aláírásokat azért, hogy a tanintézetek sportpályái a vakációban is nyitva tartsanak. A szülők azzal érvelnek, hogy a gyermekek szívesen játszanak labdajátékokat, erre pedig az iskolaudvar a legbiztonságosabb. Az egyesület 15 ezer aláírást szeretne összegyűjteni, majd a Brassó városi önkormányzat segítségét fogják kérni.

Egy lépéssel előbb járnak Kolozsváron,

ahol a megyei tanfelügyelőség értesítette nemrég az iskolákat, hogy naponta tartsák nyitva az udvart a gyermekek számára. Valentin Cuibus főtanfelügyelő az Actual de Cluj hírportálnak elmondta: az ügyben a polgármesteri hivatallal egyeztetett, ennek nyomán elrendelték, hogy

az iskolaudvarokat 10 és 20 óra között nyitva kell tartani.

A tanintézeteknek hétfőig listát kell küldeniük arról, hogy az egyes napokon ki felügyeli a tanulókat.

A nyitva tartásra vonatkozó határozatot már évek óta elfogadta a kolozsvári önkormányzat, az előírásokat azonban azóta sem ültették gyakorlatba, noha Emil Boc polgármester többször is az intézkedést megtagadó igazgatók leváltásával fenyegetőzött. A tanfelügyelőség azért nem tudja a pályák megnyitására kötelezni a megye összes iskoláját, mert előbb a helyi képviselő-testület döntésére van szükség. Cuibus egyébként kiváló ötletnek tartja, hogy a diákok az iskolaudvaron tölthessék szünidei szabadidejüket.