Trump Varsóban: a Nyugatot nem lehet megtörni

Hírösszefoglaló 2017. július 06., 17:10

A nyugati civilizációt fenyegető erők elleni közös lépésre szólította az Egyesült Államok európai szövetségeseit csütörtökön Varsóban Donald Trump amerikai elnök a Három Tenger Kezdeményezés államfői értekezletét követően.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A Nyugatot sohasem lehet megtörni, értékeink megmaradnak, civilizációnk pedig fennmarad – jelentette ki Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke csütörtökön Varsóban, a tizenkét közép- és kelet-európai ország részvételével megtartott Három Tenger Kezdeményezés államfőinek találkozója után.

Az amerikai elnök Krasinski téren mondott beszédében kijelentette: közösen kell fellépni a terrorizmus, a terroristák hálózatai, finanszírozóik és ideológiáik támogatói ellen. „A mi határaink mindig zárva lesznek a terrorizmus és minden szélsőség előtt.

Keményen harcolunk a radikális iszlám terrorizmus ellen, nem fogadhatjuk el azokat, akik elutasítják az értékeinket” – szögezte le.

Hangsúlyozta: „a közös ellenségeink ellen, a civilizációnk védelmében együtt kell harcolnunk”. Kijelentette: lehetnek a mieink a világ legerősebb gazdaságai, ha nincsenek erős értékeink, nem maradhatunk meg. Kiemelte:

ma az az alapvető kérdés, hogy

a Nyugatban megvan-e az akarat a megmaradáshoz, hajlandó-e megvédeni magát bármi áron, van-e bátorsága önmaga megvédéséhez.

Donald Trump kijelentette: minden NATO-tagállamnak eleget kell tennie a pénzügyi kötelezettségeinek, „Európának többet kell tennie”. Európának azzal kell demonstrálnia, hogy hisz a jövőjében, hogy hajlandó áldozni a jövője védelmére – mutatott rá.

„Hűek maradunk az 5. cikkelyhez”

Trump azt is közölte, országa hű marad a Washingtoni Szerződés kollektív védelemről szóló 5. cikkelyének betartásához. „Vállvetve kiállunk az 5. cikkely védelmében” – jelentette ki Trump a NATO kollektív védelmi elvét rögzítő cikkre hivatkozva.

Biztonságpolitikai témákról szólva aláhúzta: amennyiben a nemzetek, az állampolgárok elveszítik elszántságukat, a nyugati civilizáció kerül veszélybe. Lengyelország tapasztalata arra emlékeztet: a Nyugat védelme a győzelemre irányuló akaraton alapszik – mondta

Felszólította Oroszországot, hogy állítsa le az Ukrajna destabilizációjára irányuló lépéseket.

Az amerikai elnök leszögezte: Lengyelországgal együtt a családért, a szabadságért, a hazáért, az Istenért harcolunk. Trump szerint a társadalmi élet középpontjában a családnak, nem pedig a kormánynak és a bürokráciának kell állnia.

„Mindenekelőtt becsüljük minden egyes emberi élet értékét, védjük minden ember jogait, tiszteletben tartjuk minden, szabadságban élni akaró ember reményét” – szögezte le. Szavai szerint ez fűzi össze szövetségesként a lengyel és az amerikai népet, az egész civilizációt.

„Ahogyan Lengyelországot soha nem sikerült megtörni, úgy a Nyugat sem engedi meg soha, hogy megtörjék” – jelentette ki.

Harcoljunk úgy, ahogy a lengyelek: a családért, a szabadságért, a hazáért, az Istenért”

– fejezte be varsói beszédét Trump.

Klaus Johannis román, Andrej Kiska szlovák (takarásban), Borut Pahor szlovén, Áder János magyar, Dalia Grybauskaite litván és Kolinda Grabar Kitarovic horvát elnök Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Washington az orosz destabilizálás ellen

Beszéde előtt Trump először Andrzej Duda lengyel államfővel tanácskozott, majd részt vett a Három Tenger Kezdeményezés államfői értekezletén. A Három Tenger Kezdeményezés a Balti-, az Adriai- és a Fekete-tenger térségére vonatkozik, részesei Magyarország, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Észtország, Litvánia, Lettország, Ausztria, Bulgária, Horvátország, Románia és Szlovénia.

A Dudával folytatott megbeszélést követően Trump kijelentette: az Egyesült Államok Lengyelországgal együtt dolgozik azon, hogyan kezeljék Oroszország destabilizáló viselkedését.
Biztonságpolitikai kérdésekről szólva Trump a sajtóértekezleten elmondta: az Egyesült Államok „Lengyelországgal együtt választ dolgoz ki Oroszország agresszív és destabilizáló lépéseire.”

Az amerikai elnök ebben az összefüggésben elmondta:

régóta időszerű lenne már, hogy a NATO tagállamai eleget tegyenek a szövetségen belüli pénzügyi kötelezettségeiknek,

megfelelő összeget fordítsanak honvédelemre. Varsó „betartotta vállalt kötelezettségét, sőt túl is teljesíti azt” – fűzte hozzá, utalva ezzel arra, hogy Lengyelország a NATO azon öt tagállamának egyike, melyek a megállapodás szerint a bruttó hazai termék 2 százalékát fordítják védelmi kiadásokra.

Az amerikai elnök Észak-Koreáról szólva kijelentette: a világ országainak nyilvánosan meg kell mutatniuk, hogy Phenjan „nagyon, nagyon rossz viselkedése” nem marad következmények nélkül.

Nagyon keményen szembe fogunk szállni az észak-koreai fenyegetéssel”

– hangsúlyozta Donald Trump.

Kitért a kelet- és közép-európai országok gazdasági érdekeinek összehangolását célzó Három Tenger Kezdeményezésre is, mondván, erőteljesen támogatja ezt, és

fontosnak tartja a gázszállítások diverzifikációját, hogy a térség országai „ne legyenek túszai az egy forrásból származó energiának”.

Andrzej Duda a sajtóértekezleten bejelentette: Lengyelország rövid időn belül hosszabb távú szerződést köthet amerikai cseppfolyós gáz szállítására. Elmondta továbbá: Lengyelország az Európai Unió kohéziós politikáját az Egyesült Államokkal együttműködve akarja megvalósítani.

Egyébként szerdán este bejelentették, hogy Lengyelország amerikai Patriot rakétákat vásárol. Varsó az év végéig kötne megállapodást a ballisztikus rakéták és robotrepülőgépek megsemmisítésére alkalmas Patriot rakétaütegek megvásárlásáról. A 30 milliárd zloty (mintegy 7,6 milliárd dollár) értékű, Wisla (Visztula) elnevezésű légvédelmi program keretében összesen nyolc rakétaüteget telepítenének Lengyelországba.

Az eseményen Magyarországot Áder János, Romániát Klaus Johannis államfő képviselte. Utóbbi javaslatára a jelen lévők elfogadták, hogy a kezdeményezés következő, jövő évi találkozójának Románia adjon otthont.

{K1}

{K2}