Uniós forrásból újul meg a váradi szecessziós múzeum

Pap Melinda 2017. július 06., 12:20

Több mint kétmillió euróból újítják fel a nagyváradi szecessziós múzeumnak otthont adó Darvas–La Roche házat, a szerződést szerdán írta alá Ilie Bolojan polgármester. A bécsi szecesszió stílusában épült ingatlan tavaly nyílt meg a nagyközönség előtt.

Fotó: Facebook/Visit Oradea

A Rimanóczy (Iosif Vulcan) utcai, a bécsi szecesszió stílusában épült ingatlant tavalyelőtt vásárolta meg az önkormányzat, és szecessziós múzeumot hozott létre benne, a most elnyert 2,2 millió eurós uniós támogatásból ezt is kibővítik.

A munkát ősszel kezdik, nyilatkozta az elöljáró, aki szerint a beruházás révén évente mintegy ötezer turista keresheti majd fel a belvárosi épületet.

Ebben kulturális központ is működne, míg a fogyatékkal élőket lift vinné fel az emeletre. Sanda Cătană, az északnyugati fejlesztési régió igazgatója elmondta: a nagyváradi az első önkormányzat a térségből, melynek sikerült forrásokat lehívnia az új támogatási ciklusban.

A nagyváradi Darvas–La Roche-ház 2016 márciusában nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt.

Az ötlet azonban, hogy a szecessziós városban szecessziós múzeum legyen, már öt évvel korábban megszületett, és a kezdeményezők elejétől a Rimanóczy utcai épületre gondoltak helyszínként.

A Vágó fivérek, László és József közös tervei alapján az 1900-as évek elején épített szecessziós ingatlan beépült a város kulturális központjai közé:

a századfordulós stílusirányzatot interaktív módon bemutató tárlatok keddtől vasárnapig 12 és 19 óra között látogathatók.

A háromszintes villa megrendelői, Darvas Imre faipari nagyvállalkozó és felesége, Schutz Margit voltak.

Mai nevét voltaképp a hátsó bejárat kapuja felett szereplő cégtábla adta,

amelynek feliratából kiderül, hogy az ingatlan nemcsak magánházként szolgált, hanem a váradi vállalkozó és svájci bankár társa, Alfred La Roche közös részvénytársaságának irodái is itt működtek.

Az épület kettős funkciója a későbbiekben is megmaradt, évtizedekig magánlakásoknak és az azóta csődbe ment Nagyváradi Bihar FC labdarúgóklub székhelyének is otthont adott. A nagyváradi önkormányzat tavalyelőtt vásárolta fel az addig magántulajdonban lévő épületrészt azzal a nem titkolt céllal, hogy uniós támogatással felújítsa, és idegenforgalmi látványosságként kamatoztassa.