Áder és Johannis is találkozik Varsóban Trumppal

Krónika 2017. július 06., 11:22

A magyar és a román államfő is részt vesz csütörtökön az úgynevezett Három Tenger Kezdeményezésben érintett 12 kelet-, illetve közép-európai ország államfőjének varsói találkozóján, amelyen vendégként jelen lesz Donald Trump amerikai elnök is.

A találkozón Magyarország, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Észtország, Litvánia, Lettország, Ausztria, Bulgária, Horvátország, Románia és Szlovénia vesz részt. Magyarország és Románia egyaránt államelnöki szinten képviselteti magát a nemzetközi konferencián, amelyen Áder János és Klaus Johannis is megbeszélést folytat majd Donald Trump amerikai elnökkel.

A Három Tenger Kezdeményezés keretében tavaly aláírt együttműködési nyilatkozat az Európai Unió stratégiájával megegyező közös infrastrukturális fejlesztésekre helyezte a hangsúlyt a Balti-, az Adriai és a Fekete-tenger térségében.

A térség országait összekötő infrastrukturális beruházások közé tartoznak a transzeurópai közlekedési hálózat (TEN-T) részeként épülő Via Carpatia és Via Baltica közlekedési folyosók, legfontosabb kihívásnak pedig a házigazda lengyelek a gázszállító hálózat kiépítését tekintik.

„Donald Trumpnak ez az első jelentős programjellegű és politikai fellépése Európában" – fogalmazott szerdán Krzysztof Szczerski, a lengyel államfő külügyi államtitkára. Mint mondta, várakozásaik szerint az amerikai elnök – aki már szerdán este megérkezett a lengyel fővárosba – beszéde a biztonságpolitikáról, Európáról és a lengyel-amerikai kapcsolatokról szól majd. Trump történelmi jelentőségű külpolitikai programbeszédként bejelentett szónoklatot mond az 1944-es Hitler-ellenes varsói felkelésben fontos szerepet játszott varsói Krasinski téren. Ezt követően tovább utazik a németországi G20 csúcsra.