„Újjászületett” a nagyváradi szecesszió gyöngyszeme: utolsó simítások a Fekete Sas Palotán

Pap Melinda 2017. július 06., 11:16

Többéves huzavona után befejeződik a nagyváradi szecesszió gyöngyszemének, a Fekete Sas Palotának és passzázsának a restaurálása. Bár a munkálat átadásának határideje lejárt, a kivitelező haladékot kapott: július 28-ig kell elkészülnie a helyreállítással.

Fotó: Facebook/Visit Oradea

A kivitelezés során felmerült problémák miatt újabb egy hónappal meghosszabbították a nagyváradi Fekete Sas Palota passzázsának felújítási munkálatait. A belső homlokzatok és az üvegtető helyreállításával így július 28-ig kell elkészülnie a munkával megbízott Constructorul Sălard cégnek, közölte az önkormányzat.

Az áfával együtt mintegy 6,8 millió lejes beruházás során a vállalatnak helyreállítási, restaurálási és konzerválási munkálatokat kellett végeznie

az európai színvonalú létesítményen, a feltárás során pedig számos új, eddig nem ismert információra derült fény a népies szecesszió stílusában készült építészeti gyöngyszemről, az önkormányzat és a megbízott cég ezeknek megfelelően módosított az eredeti terven.

Többek között strukturális beavatkozásokat kellett végezni az átjáró üvegtetőzetét tartó vasgerendázaton, az immár több alkalommal kiöntött, de minőségileg nem megfelelőnek ítélt járófelületen, és

az évtizedes mészrétegek alól előkerült festés alapján az eredetinek megfelelő díszítés került a homlokzatra is.

Az új falfestmények helyreállításával 17,14 négyzetméterrel egészült ki, és 552,86 négyzetméterre bővült a konzervált falfelület, elsősorban a Zöldfa (Vasile Alecsandri) utcai bejáratnál volt szükség az újabb szakértői beavatkozásra, indokolta a munkálatok elhúzódását az önkormányzat.

 

Fotó: Oradea.ro

Közölte, az utolsó simításokkal, illetve a munkáltatók szövetségének székhelyéhez vezető belső lépcsőház elkészítésével – melyről nincsenek korabeli adatok, így a projektet felügyelő történész üvegborítású fémszerkezetet javasolt – július 28-áig kell elkészülnie a kivitelezőnek.

A Nagyvárad leglátványosabb épületének és egyben jelképének számító Fekete Sas Palota felújítását évekig tartó huzavona kísérte, elsősorban a passzázs járófelületének a kiöntése okozott fejtörést a kivitelezőknek.

Az önkormányzat 2012-ben a Marconst Kft.-t bízta meg a munkával, mely a száz évvel korábban használt technológiával, öntött mozaikkal burkolta volna be az üvegtetős folyosót.

Az elégtelennek ítélt munkálat miatt 2015-ben a most utolsó simításokat végző szalárdi cég vehette birtokba a palotát, először a külső homlokzatokon dolgoztak, majd a folyosón, melynek mozaikozását már két évvel korábban be kellett volna fejezni. A nagyszabású munkálat részben magán-, részben önkormányzati és európai uniós támogatásból valósult meg.

A Komor Marcell és Jakab Dezső tervezte nagyváradi Fekete Sas Palota 1908-ra épült fel népies szecessziós stílusban, a kávéházzal, vigadóval, üzletekkel, szállodával és lakásokkal rendelkező sarokház európai színvonalú alkotás volt. A passzázs, mely akkor üzleteknek, ma inkább éttermeknek, kocsmáknak ad helyet, a maga korában is meglepő ötletnek számított.