„Elránthatják” a kormányt a bírált adóktól

Bálint Eszter 2017. július 05., 22:58

Miközben az üzleti szféra továbbra is vészharangokat kongat, a kormány is óvatosabban beszél a kormányprogramba egyik napról a másikra beiktatott adópolitikai módosításokról, és azt mondják, előbb mindenképp szimulálást végeznek.

Fotó: Pixabay.com

Visszakozik a kormány: szerdán már valamennyi illetékes jóval visszafogottabban nyilatkozott a nagy garral bejelentett, üzleti forgalom utáni és szolidaritási adóról. Mint hangsúlyozták,

semmiképp sem lépnek hirtelen, a Tudose-kormány programjába belefoglalt intézkedéseket előbb szimulálásnak vetik alá,

s csak akkor ültetik gyakorlatba, ha bebizonyosodik, hogy nincsenek káros hatással az ország gazdaságára.

Közben viszont úgy tűnik, hogy a nyereség helyett az üzleti forgalom megadózása mindenképp dugába dől, ugyanis az Európai Tanács 2006/112/EK irányelve, ami az általános forgalmi adó (áfa/TVA) közös rendszerét fogalmazza meg, nem tiltja meg a tagállamok számára, hogy más adókat vessenek ki, azzal az egy kikötéssel, hogy az ne az üzleti forgalom adójaként működjön.

Az új kormány tarsolyában levő intézkedés tehát ellentmond az európai uniós szabályoknak.

Dragnea: ha árt, nem foganatosítjuk

Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke szerdán a déli órákban jelentette be, hogy a Tudose-kabinet programjába foglalt intézkedéseket nem foganatosítják, ha az elemzések és a szimulálás azt mutatja majd, hogy ártanak a gazdaságnak.

{K1}

„Nem jelenti azt, hogy a 2-3 lehetséges intézkedésről nem lehet beszélni. De semmit sem ültetnek hirtelen gyakorlatba, csak azután, hogy részleteiben kielemzik, és szimulálásokat végeznek.

Ha kiderül, hogy a korrektül működő cégeket negatívan érinti az intézkedés, aminek a célja rámutatni, hogy kiviszik az országból a nyereséget, akkor nem alkalmazzák azt”

– hangsúlyozta a képviselőház elnöke. A szolidaritási adó kapcsán is lesz egy elemzés, egy szimulálás. „Ha a pozitívnak hitt hatás nem igazolódik be, akkor nem alkalmazzuk” – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy ebben az esetben nem lehet gyakorlatba ültetni a parlament által elfogadott kormányprogramban foglaltakat, Dragnea így felelt: „sajnálom, hogy így értették. Nagyon világosan megmondtam, hogy ez a helyes hozzáállás, becsületesek, nyitottak vagyunk, komoly elemzést végzünk”.
„Én remélem, hogy megtaláljuk azt a megoldást, amivel a becsületes emberek nyernek, és az államkassza is” – szögezte le, megjegyezve egyúttal, hogy az általa bejelentettekkel egyetért Mihai Tudose miniszterelnök és a kisebbik kormánypárt, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöke, Călin Popescu-Tăriceanu is.

Teljes az egyetértés

Ezt a kormányfő is megerősítette, leszögezve, hogy ha a szimulálás negatív eredményt ad, akkor nem vezetik be az adóügyi módosításokat. Ugyanakkor közölte, nem szkeptikus a kormányprogramot illetően.

Később Călin Popescu-Tă­riceanu is úgy nyilatkozott, hogy az üzleti forgalom megadóztatását kielemzi a kormány, szimulálásokat végeznek. A kisebbik kormánypárt elnöke szerint azonban megoldást kell találni arra a helyzetre, hogy

a romániai cégek több nyereségadót fizetnek, mint a külföldi tőkével működők, mint ahogy több alkalmazottat is foglalkoztatnak, holott számuk nagyjából azonos.

„Úgy gondoljuk, hogy ha tőlünk a kormány egyenlő bánásmódot kér minden céggel szemben, a cégeknek is hasonlóképpen korrektül kell eljárniuk az adófizetőkkel szemben. Nyilvánvaló, hogy tárgyalunk az intézkedésekről, amelyeket foganatosítani fogunk, és el fogjuk kerülni azt, hogy olyanokat büntessünk, akik korrektek, csupán azért, hogy rendezzük a helyzetet. Nem jutunk ilyen helyzetbe. Egyébként sem foganatosítjuk hirtelen ezeket az intézkedéseket” – magyarázta Călin Popescu-Tăriceanu.

Aggódik az üzleti szféra

Aggodalmának adott eközben hangot szerdai közleményében a Külföldi Befektetők Tanácsa (FIC) is, leszögezve, pánikot keltett az üzleti szférában – a helyi és külföldi tőkével működő, kis vagy nagy cégek háza táján egyaránt –, hogy

a kormány hat hónap leforgása alatt a második adóügyi forradalomra készül.

Mint hangsúlyozták, a hasonló kaliberű módosítások, azok váratlan és részletek nélküli bejelentése ki tudja zökkenteni egyensúlyi állapotából a gazdaságot, és nem tesz mást, mint megingatja a már létező vagy potenciális beruházók bizalmát, függetlenül a származásuktól.

„A döntéshozóknak tisztában kell lenniük a szavuk erejével. Nyilatkozataik kihathatnak a piacokra és a befektetők döntéseire. Az adók csökkentését vagy növelését kilátásba helyező folyamatos nyilatkozatok vagy az adóügyi politikák gyakori módosítása

bizonytalanságot kelt az üzleti szférában.

Azon befektetők, akik most vizsgálják, hogy Romániába jöjjenek, elhalasztják a döntést mindaddig, amíg nem látnak tisztábban, vagy más országban telepednek meg” – hívja fel a figyelmet a Külföldi Befektetők Tanácsa.