Gyenes Mani az idei KTM-motorja nyergében készül a 2018-as Dakar Ralira

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2017. július 06., 08:12

Gyenes Mani nem szeretné megszakítani a hagyományokat, ezért idén is elrajtol a szebeni Red Bull Romaniacs hardenduró-versenyen, mint ahogyan a 2018-as Dakar Ralira is benevezett.

Fotó: Facebook.com/ManiGyenes

Benevezett a 2018-as Dakar Ralira Gyenes Emánuel, Románia legeredményesebb terepmotorosa, aki a július 15-ei határidő lejártával, az indulók véglegesítésekor tudja meg kérelme elbírálásának eredményét. „Szerintem nálam nem lesz probléma, jó úton haladunk” – közölte a Krónikával a Maninak becézett versenyző.

A szatmárnémeti motoros változatlan felállásban, ugyanazzal a két szerelővel utazik majd el a dél-amerikai viadalra, mint ahogyan a versenymotorja is az idén megismert KTM marad. Az útvonal ugyanakkor változik, hiszen a korábbi bejelentés értelmében Paraguay helyett a perui Limából rajtol majd el a mezőny január 4-én, hogy aztán Bolívián keresztül az argentin Córdobában érjenek célba január 20-án.

Az első négy nap Peruban nehéz lesz a dűnék miatt.

Utána gyors szakaszok következnek. Ez lesz a 40. Dakar Rali, ezért biztos vagyok, a szervezők készülnek majd arra, hogy emlékezetessé tegyék a versenyt” – ecsetelte. Megjegyezte, hogy a felkészüléséhez az lenne a leginkább célravezető, ha minél többet versenyezhetne az afrikai dűnék között, ám egyelőre csak abban bízik, hogy októberben részt vehet majd a marokkói ralin.

Addig is erőnléti edzéseket tart, és javában versenyzik a magyarországi enduró- és endu­ró­krossz-bajnokságokban. A romániai pontvadászatban elmondása szerint azért nem vesz részt, mert már tavaly vitája volt a sportági szövetség vezetőivel. Szerinte

itthon gyenge a szervezés és a versenyző is kevés, pénzkidobásnak tartja a részvételt.

„A magyarországi bajnokság amúgy is közelebb van, könnyebb eljutnom oda és a szervezés is jobb. Egy fordulóval az enduróbajnokság vége előtt az élen állok az összetettben, és remélhetőleg megnyerem, míg endurókrosszban egyelőre a harmadik vagyok, de a hátralévő két futamon szeretnék előrébb lépni a második helyre. Az elsőre nem hiszem, hogy felérhetek” – közölte Mani.

Tájékoztatása alapján idén sem hagyja ki az augusztus végi franciaországi Six Days en­duróversenyt, amely jellemzése szerint a motorosok olimpiájának számít. Elviekben országonként négyfős csapatok indulnának, de

idén egyedül ő képviseli majd Romániát, és a magyarországi csapattal megy versenyezni.

Megjegyezte, hogy harden­duróra már nem szokott edzeni, de a nagyszebeni Red Bull Romaniacs ralival kivételt tesz, hogy hű maradjon a hagyományokhoz. Ő ugyanis az egyedüli olyan romániai motoros, aki az eddigi összes kiíráson rajthoz állt, és nem lesz ez másképp idén sem, amikor július 25-én elindul a Kárpátok erdős vidékén haladó, mintegy ötszáz kilométeres útvonalon.

A négynapos versenyre egyébként 49 országból, összesen közel 400 sportoló érkezik, Mani pedig bízik abban, hogy idén is teljesíteni tudja az extrém terepen zajló viadalt.