Volt belügyisek sarcolják a cégeket

Bíró Blanka 2017. július 05., 18:16

Mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk az ötévesnél fiatalabb cégek tulajdonosainak a kockázati átvilágítás miatt. A régebben vállalkozók egy év haladékot kaptak.

Fotó: Barabás Ákos

Haladékot kaptak a 2012 júliusa előtt alakult cégek: még egy évig nem kötelező számukra a kockázati átvilágítás, hogy melyből kiderül, megfelelően védik-e vagyonukat a betörésektől. Az ötévesnél fiatalabb vállalkozások azonban kénytelenek megrendelni a felmérést.

A kormány 2012/301-es rendeletében kötelezi a cégeket, hogy vagyonvédelmi kockázati elemzést készíttessenek, július 1-jén lejárt a türelmi időszak, és a rendőrség 5 000-től 10 000 lejig terjedő bírságot róhat ki, ha nincs meg a dokumentáció.

{K1}

A kormány az elmúlt hét végén döntött úgy, hogy a rendelet megjelenése, vagyis a 2012 júliusa előtt bejegyzett cégek egyéves haladékot kapnak, a többiek számára viszont kötelező az átvilágítás.

Az átmeneti halasztást azzal indokolták, hogy túl kevés a kockázatfelmérő szakember.

Az elemzést az országos jegyzékben (Registrul Naţional al Evaluatorilor de Risc la Securitatea Fizică) szereplő kockázatfelmérők végezhetik, vagyis jelenleg 1568 szakember, ők kell a közel 1,5 millió cégnek, közigazgatási, oktatási és más állami intézménynek felmérjék a biztonsági körülményeit.

Édler András, a Kovászna megyei Kereskedelmi és Ipar Kamara elnöke a vállalkozók nevében már tiltakozott a rendelkezés ellen, levélben kérte a parlamenti pártokat, hogy módosítsák a törvényt, és csak egy bizonyos vagyonérték felett legyen kötelező az átvilágítás.

„Ez újabb terhet jelent a kiscégeknek, hiszen

ha mindössze két íróasztal és egy számítógép a cég vagyona, az elemzés eredménye az lesz, hogy nincs kockázat, ám az ezer lejes díjat úgyis ki kell fizetni.

Ez felesleges adminisztrációs és pénzügyi teher, megsarcolják a cégeket” – fejtette ki a kamara elnöke. Édler szerint a rendelettel a nyugalmazott belügyminisztériumi alkalmazottaknak biztosítanak bevételi forrást, mivel általában nekik van engedélyük kockázatfelmérésre.

Egy Kovászna megyei állami intézmény vezetője elmondta, kaptak árajánlatot egy szakértőtől:

20 ezer lejért végezné el a vagyonvédelmi elemzést

– ezt az összeget nem tudják kifizetni, nincs is rá költségvetésük.