Ismét tűz ütött ki a pataréti szeméttelepen

Kiss Előd-Gergely 2017. július 05., 16:58

Ismét tűz ütött ki kedd este a Kolozsvár melletti pataréti szeméttelepen: óriási füst kerekedett, a készenléti felügyelőség (ISU) pedig négy tűzoltóautóval szállt ki a helyszínre.

Fotó: Pál Árpád

Szerencsére idejében meg tudták fékezni a tűz terjedését – mutatott rá Andrei Biriş, az ISU szóvivője.

Az első néhány órában az oltást nehezítette a szél, a lángok emiatt gyorsabban terjedtek,

ezért vízágyút is kénytelenek voltak használni. A készenléti felügyelőség egy markológépet is bevetett. A tűz keletkezésének okait még vizsgálják a tűzoltók.

Nem ez az első eset, hogy kigyullad a pataréti szeméttelep: az elmúlt években erre többször volt példa, sőt szándékos gyújtogatás is történt. Tavaly áprilisban egy hét leforgása alatt több helyen is tűz ütött ki, emiatt a Környezetvédelmi Őrség 80 ezer lejre bírságolta a tulajdonos Kolozs megyei önkormányzatot.

Májusban egyhektárnyi területre terjedtek ki a lángok, a tűzoltóknak pedig 12 órás munkájukba került, amíg sikerült azt teljesen eloltani.

A Kolozs megyei önkormányzat 3,5 millió lejt költött a tűzfészkek teljes felszámolására,

miközben a közterület-fenntartó vállalat (RADP) feljelentést tett a rendőrségen, ugyanis fennállt a gyanú, hogy szándékos gyújtogatás történt.

Idén márciusban kezdődtek egyébként a pataréti hulladéktározó bezárásának munkálatai, ezzel párhuzamosan a szamosjúvári, a tordai és a bánffyhunyadi szeméttelepet is felszámolják, mert ezek nem felelnek meg az uniós normáknak. Alin Tişe, a Kolozs Megyei Tanács elnöke márciusban úgy nyilatkozott: reményei szerint fél éven belül véglegesen bezár a pataréti szeméttelep. A létesítmények felszámolása több mint 33 millió lejbe kerül.