Ellenlépések az észak-koreai rakétakilövés miatt

Hírösszefoglaló 2017. július 05., 16:40

Az ENSZ Biztonsági Tanács ülésének összehívását kezdeményezte az Egyesült Államok az újabb észak-koreai rakétakísérlet miatt – közölte kedden az amerikai ENSZ-misszió egyik szóvivője.

Fotó: KCNA

Észak-Korea kedden újabb ballisztikus rakétát lőtt ki az ország nyugati részéből. A rakéta Japán kizárólagos gazdasági övezetéhez tartozó területen csapódott a Japán-tengerbe.

Néhány órával a rakétakísérlet után jelentette be Észak-Korea, hogy most első ízben hajtott végre sikeres kísérletet nagy hatótávolságú, interkontinentális ballisztikus rakétával. A Hvaszong-14 típusú rakéta 39 perces repülése során 2802 kilométeres maximális magasságot ért el, és pontosan célba talált. Az észak-koreai állami média azt állította, hogy ezzel a rakétával Phenjan a világ bármely pontjára képes csapást mérni.

{K1}

„Az Egyesült Államok határozottan elítéli az észak-koreai ballisztikus rakéta kilövését. Az ICBM tesztje az Egyesült Államok, szövetségesei és partnerei, illetve a térség és egészében a világ ellen irányuló fenyegetés újabb fokozása” – írta közleményében Rex Tillerson amerikai külügyminiszter, aki szerint globális cselekvésre van szükség bármilyen globális veszély elhárítására.

Válaszul az újabb rakétakísérletre az amerikai és a dél-koreai hadsereg szerdán hadgyakorlatot hajtott végre Dél-Korea partjainál.

A KCNA hivatalos phenjani hírügynökség szerdán idézte Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőt, aki szerint országa nem fogja tárgyalóasztalnál megvitatni az atomfegyverek és ballisztikus rakéták témakörét, és nem mond le a nukleáris erők fejlesztéséről, amíg az Egyesült Államok nem vet véget ellenséges politikájának. Kim Dzsong Un „a jenkiknek függetlenség napja alkalmából adott ajándékcsomagnak” nevezte a rakétakísérletet.