Erdélyi színfoltok fesztiválja a marosvásárhelyi Maros-parton

Bede Laura 2017. július 05., 11:54

A legszínesebb erdélyi fesztiválnak ígérkező, csütörtökön kezdődő marosvásárhelyi VIBE-on a szervezők 5000 fiatal látogatóra számítanak naponta. A Maros-part négy napra Erdély legbulisabb találkozóhelyévé válik.

Fotó: Boda L. Gergely

Erdély minden részéről várják a fesztiválozókat a csütörtökön kezdődő, marosvásárhelyi VIBE-ra. A négynapos rendezvénysorozaton négy zenei helyszín és több mint 50 fellépő várja a résztvevőket. A VIBE fesztiváligazgatója szeretné, ha a rendezvényt teljes mértékben magukénak éreznék a marosvásárhelyiek, hiszen nélkülük nem is jöhetett volna létre.

A Maros-part Erdély legbulisabb találkozóhe­lyévé válik négy napra, ahol életre szóló barátságok és szakmai kapcsolatok alakulnak ki és erősödnek meg.

A Marosvásárhelyre látogató fesztiválozók révén pezsgés és élet költözik a városba, aminek van gazdasági oldala is, hiszen számos helyi vállalkozó, szolgáltató jut többletbevételhez a városba látogató több ezer fiatal révén.

Több tucat helyi vállalkozás csatlakozott a VIBE támogatóihoz: a belvárosi üzletek kirakataiban megjelenhettek a fesztivál plakátjai és a bejárati ajtókon a We VIBE Târgu Mureș/Marosvásárhely! matricák” – mondta el Rés Konrád Gergely fesztiváligazgató. A Maros-parti fesztivál változatos zenei kínálattal készült az idei, első kiadásra, az előadók listája rendkívül színes, ahogy az erdélyi fiatalok ízlésvilága is.

Színpadra lép a nemzetközi zeneipar egyik legismertebb alakja, Borgore és a tekintélyes elektronikus zenei pályát maga mögött tudó Pendulum dj set. Jelen lesznek a különböző zenei stílust képviselő magyarországi fellépők is (Wellhello, Akkezdet Phiai, Belga, Intim Torna Illegál, Margaret Island, Sterbinszky, Kis Grófo), valamint a zenei felhozatalnak több mint felét erdélyi előadók biztosítják:

összesen 30 hazai együttes, lemezlovas és producer lép fel a fesztiválon.

Az erdélyiek a nagyszínpadon (Magneta Stage), a kisszínpadon (Yellow Stage) és a bulisátorban (Blue Arena) is helyet kapnak, de legtöbben a külön nekik berendezett térben, a Kompgyárban lépnek fel. A Kompgyár nappal sem lesz üres: a koncertek helyét izgalmas panelbeszélgetések, kreatív írás vagy fotós workshopok, karriertanácsadás, zenés slamprodukció, közéleti és tudománynépszerűsítő előadások veszik át, hiszen ideköltözik a VIBE Koli nyári egyetem.

Ennek programjai bárki számára hozzáférhetők, mert ingyen vehetnek részt az érdeklődők akár úgy is, hogy a fesztiválra nem váltottak jegyet. Ezen a helyszínen gyereksarokkal is készülnek a szervezők, a BBTE marosvásárhelyi kirendelt tagozatának pedagógia szakos diákjai vigyáznak majd a kicsikre.

A szülők közben szétnézhetnek a Maros-parton felsorakoztatott programok között, beülhetnek egy előadásra,

vagy megtekinthetik Gönczy Tamás A gettó arcai témában összegyűjtött fotóit, a néprajzos hallgatók Tényképek című kiállítását vagy a műszakis hallgatók laskahídjainak teherbírását tesztelhetik.

A könyvturi standjánál könyveket lehet csereberélni, a REFO500 sátorban pedig társasjátékok várják az érdeklődőket, de akár ugyanitt interaktívan tanulhatnak is a reformáció eseményeiről. Szombaton 11–18 óra között az egészségsátor ingyenes méréseinek köszönhetően a látogatók megtudhatják, hogy mennyire bírja szervezetük a fesztiválozást.

A VIBE Koli egyszerre inspirációforrás és együttgondolkodás, mert a programba változatos tematikákat és a legkülönbözőbb területeken dolgozó szakembereket gyűjtöttek össze a szervezők:

előadásokat tartanak robotmadarakról, fotózásról, hazai fejlesztőkről, elsősegélynyújtásról vagy például szépségről és divatról, de lesznek különböző témájú közéleti beszélgetések is, többek között Csép Éva Andrea parlamenti képviselő, Winkler Gyula EP-képviselő vagy Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség államtitkára is jelen lesz. Bemutatják a marosvásárhelyi műemlékek topográfiáját is: épületek története, tervrajzai, fényképei válnak megtekinthetővé, illetve egy térkép, mely ezek korát jelöli.

A VIBE-on a legkorszerűbb fizetési eszközzel, a Festipay érintésmentes kártyáival lehet vásárolni.

A kártyákat a fesztivál területén lehet kiváltani, és több ponton lehet őket feltölteni készpénzzel és bankkártyával is. A contactless kártyán levő összeg minden tranzakció után ellenőrizhető, és ha szükséges, az utolsó fizetés összegét vissza lehet igényelni az eladótól.