Július folyamán megnyitják a szovátai Tivoli-tavat

Szucher Ervin 2017. július 05., 08:22

Jogi, politikai, szakmai és anyagi gondok miatt öt évig húzódó hercehurca után július folyamán végre megnyithatja kapuit Szováta első édesvizű strandja, a Tivoli.

Fotó: Gligor Róbert László

Noha a kivitelezést már 2010-ben elkezdték, a létesítmény pedig fél évtizede elkészült, a finanszírozás utolsó részének hiányában nem nyithatta meg kapuit.

Néhány évvel később, amikor megérkezett az előirányzott, majd visszavett, aztán újból beígért pénz, azért kellett zárva tartani a strandot, mert időközben elkezdett rongálódni.

Péter Ferenc Maros megyei tanácselnök, Szováta volt polgármestere kifejtette: a mesterséges tavat és a strandot már öt éve megépítették, a fővállalkozó, a tordai MBS Kft. azonban nem tudta időben benyújtani az elszámolási dokumentumokat. A 2012 tavaszán történt kormánybuktatás után a Victor Ponta vezette kabinet visszavette az előzőleg jóváhagyott összeget, amit végül másfél évvel ezelőtt kaptak vissza.

Időközben azonban pereskedtek a kivitelezővel, aki késedelmi kamatot kért, a város viszont ragaszkodott hozzá, hogy a cég végezze el a szükséges javításokat. „Végül mi végeztük el a munkálatokat – a cég garanciapénzéből” – idézte fel Péter Ferenc.

Az elvégzett javítások azonban nem elegendőek, további „szépségtapaszokra” van szükség, ugyanakkor gondot jelent az is, hogy

a nem túl mély tó alját sűrű növényzet nőtte be.

Fülöp László, Szováta jelenlegi elöljárója rámutatott: próbáltak növényevő halakat telepíteni a tóba, Magyarországon is próbálkoztak, de nem jártak sikerrel.

Az önkormányzatnak ezenkívül még licitet kell hirdetnie a létesítmény bárjának működtetésére, és szeretnének vízi csúszdákat felszerelni, hogy a gyermekeknek minél nagyobb élmény legyen a strandolás. Fülöp László szerint ugyanakkor hamarosan mindenképpen kinyitják a szabadidős központot, az idei szezont viszont kísérleti jellegűnek szánják, így a tapasztalatok és észrevételek alapján jövőre korrigálják a hibákat. Hozzátette: ebben az évben minden bizonnyal az önkormányzat lesz a strand működtetője.

A létesítmény felújítása egyébként 10 millió lejbe került.

A kilencvenes években lecsapolt, majd újjáalakított Tivoli-tónak a szakemberek természetvédő szerepet is szántak, ugyanis a Medve-tavat védi a Cseresznyés-hegyről lezúduló csapadéktól. Télen akár korcsolyapályát is ki lehet alakítani a befagyott vízfelületen. A fürdőtelep félreeső, erdős részében lévő tóhoz autóval, korszerűsített, aszfaltozott úton, gyalog a Medve-tótól vagy a Rózsák utcájából kialakított sétányokon lehet felkapaszkodni.